Vrei să înțelegi cum funcționează piață imobiliară? Iată câteva informații utile

782 0

Înțelegerea pieței imobiliare este esențială dacă dorești să investi într-un apartartament sau o casă. Totodată te poate ajută să știi cum poți să vinzi sau să cumperi un imobil. Adevărul este că prețurile locuințelor, ratele dobânzilor și tendințele pieței evoluează zilnic, iar înțelegerea acestor fluxuri te poate ajută să devii un investitor pe termen lung, mai ales dacă îți dorești o carieră în acest sens.

Fiecare piață este diferită

Deși cu siguranță poți privi statisticile la nivel național referitor la prețul mediu al locuinței, volumul vânzărilor sau numărul de case de pe piață, adevărul este că aceste aspecte diferă în funcție de zona unde se află locuința. Fiecare oraș și județ are propria să piață unică, cu cumpărători, vânzători și tendințe unice. Există chiar și reguli și regulamente diferite de a face față în fiecare zona.

Dacă intenționezi să investiți, să cumpăr sau să vinzi imobiliare, este important să fii conectat la piață locală – nu doar la ceea ce se întâmplă la nivel național. În timp, economia globală, ratele ipotecare și alte tendințe vor juca un rol în achiziția pe care ai făcut-o. 

Tipuri de piețe imobiliare

Există trei tipuri de piețe imobiliare pe care le poți găși pe plan local: piață cumpărătorului, piață vânzătorului sau piață echilibrată. Piață exactă în care va aflați ar trebui să va informeze abordarea atunci când alegeți investiții, faceți oferte și negociați oferte.

Piață cumpărătorului

Piață unui cumpărător este una în care există mai multe proprietăți de vânzare decât cumpărători. Acest lucru înseamnă că cumpărătorii de case se bucură de mai multe opțiuni în ceea ce privește proprietățile, precum și mai multă putere de negociere atunci când fac o achiziție. Dacă cumpărați o casă, această este piață ideală pentru a o face.

Pe piață unui cumpărător:

  • Casele durează mai mult pentru a se vinde.
  • Cumpărătorii au mai multe înregistrări din care să aleagă.
  • Cumpărătorii au mai puțîn concurență.
  • Cumpărătorii pot face oferte mai mici și pot negocia mai mult cu privire la prețul de vânzare și costurile de închidere.
  • Este posibil că vânzătorii să fie nevoiți să facă mai mult pentru a-și comercializa proprietățile.
  • Vânzătorii ar putea avea nevoie să reducă prețul.

Piață vânzătorului

Piață unui vânzător este opusă. Pe piață unui vânzător, există mai puține înregistrări decât există cumpărători, iar cumpărătorii se confruntă cu o concurență dura între ei. Din această cauza, se pot confruntă cu conflicte de ofertare sau căutarea lor în casă ar putea dura mai mult decât se aștepta. Dacă doriți să vindeți o casă, piață unui vânzător este cel mai bun moment pentru a o face.

Totodată vânzătorul poate fi și o agenție de imobiliare care vinde locuințele unui dezvoltator. Acesta trebuie să cunoasta toate detaliile necesare asupra locuinței, inclusiv ce materiale au fost folosite la construcție, ce tip de izolație are, dacă s-au folosit țevi rotunde sau alte materiale necesare.

Pe piață unui vânzător:

  • Cumpărătorii pot avea dificultăți în a găși o proprietate.
  • Casele se vând repede.
  • Cumpărătorii se confruntă cu o concurență dura.
  • Vânzătorii pot solicită prețuri mai mari.

Piață echilibrată

Într-o piață echilibrată, cumpărătorii și vânzătorii sunt pe teren propriu. Numărul de case de vânzare este egal cu nivelul cererii și nici o parte nu este superioară. Piețele echilibrate tind să dureze o perioada mai scurtă de timp decât piețele cumpărătorului sau ale vânzătorului și, de obicei, apar între trecerea de la o piață la altă.

Pe o piață echilibrată:

  • Numărul de case de vânzare este în conformitate cu cererea cumpărătorului.
  • Evaluările sunt la fel cu ofertele.
  • Prețurile locuințelor nu cresc sau scad brusc.
  • Nici cumpărătorii de locuințe, nici vânzătorii nu au prea multă putere să negocieze.

Crash-ul pieței locuințelor din America

Nu putem vorbi despre piață imobiliară fără să privim în urmă cu câțiva ani. Deși Marea Recesiune a avut loc în urmă cu mai bine de un deceniu, criză a rămas încă în mintea americanilor – în special a celor care doresc să între pe piață imobiliară.

Peste 7 milioane de americani și-au pierdut casele în timpul acelui eveniment, care a avut loc între 2007 și 2009. Câteva probleme apărute în această perioada:

Practici de creditare riscante și frauduloase, care le-au permis cumpărătorilor de case să achiziționeze locuințe sau să scoată ipoteci care depășeau mijloacele lor.

Activitatea de piață secundară oarbă, ceea ce a făcut dificilă identificarea creditelor de calitate scăzută care au fost obținute.

Creșterea ratelor dobânzilor, ceea ce a făcut că împrumuturile ipotecare cu rată ajustabilă să fie inacordabile multor americani care le aveau.

Deteriorarea rapidă a prețurilor locuinței, ceea ce a îngreunat proprietarii de case și băncile să-și vândă proprietățile odată ce au scăzut în defecțiune.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *