Palatul Copiilor din Râmnicu Vâlcea, la aniversare

2526 0

Cu admirație, pentru un edificiu din arhitectura veche a orașului nostru și pentru activitățile desfășurate aici, Curierul de Râmnic a vizitat Palatul Copiilor din Parcul Mircea cel Bătrân, străjuit de figura marelui domnitor, în apropierea zilei de 1 Iunie- Ziua Copilului.

Domnul director, profesor Sîiulescu Cătălin ne-a prezentat istoria acestei deosebite clădiri care găzduiește de mulți ani cercuri ,activități minunate și foarte utile pentru copiii din urbea noastră dragă.

Palatul Copiilor împlinește frumoasa vârstă de 67 de ani, la 1 Iunie. Această dată este precizată în decizia din anul 1953 a Sfatului Popular a Raionului Râmnicu Vâlcea.

Un element esențial al retrospectivei îl reprezintă anul 1979 când, pe atunci Casa Pionierilor și Șoimi ai Patriei, începe să iși desfășoare activitatea în Parcul Mircea cel Bătrân. Istoricul Corneliu Tămaș preciza că atunci când s-a înființat Casa Pionierilor și Șoimi ai Patriei existau 30 de cercuri organizate, în care erau înscriși peste 3000 de copii care participau la cercuri de aeromodele, navomodele, radio, electrotehnică, mâini îndemânatice, instrumente muzicale, pictură, matematică, chimie, literatură,radiogoniometrie, mecanică auto, carturi, balet, țesături, tir, tenis de masă, etc. Copiii realizau atunci roboți electronici, aero și navomodele teleghidate, machete funcționale. La concursurile republicane “Minitehnicus” și “Start spre viitor” elevii au obținut numeroase premii.

Istoria instituției, devenită după 1989 Palatul Copiilor și Elevilor și, după 2011, Palatul Copiilor Municipiul Râmnicu Vâlcea, se împletește imuabil cu cea a amplasamentului său actual, multă vreme cea mai spațioasa casă și, probabil, și până în present, printre cele mai frumoase din Râmnic( clădire din patrimoniu, Casa Socoteanu-Lahovari, datată Secolul XVIII).

Prin urmare, această incursiune retrospectivă nu putea să facă abstracție de cronologia arhitecturală și nu numai, a actualului său amplasament. Cunoscutul scriitor vâlcean Constantin Mateescu, referitor la locația de astăzi a instituției, făcea următoarele precizări: “Pe locul unde se întinde parcul din centrul urbei exista, încă de la începutul secolului, conacul pretențios al Lahovireștilor. Clădirea cu cerdac închis, înălțat deasupra gârliciului pivniței, a fost multă vreme una din cele mai mândre și mai spațioase case ale Râmnicului”.

Clădirea, în care se află Palatul copiilor de astăzi, va intra în proprietatea municipalității abia în anul 1909. Inițial, acest edificiu, intrat în domeniul public, a găzduit  Primăria Râmnicului și asta până în anul 1970 când această instituție iși va muta locația pe strada Praporgescu.

Sub aspect arhitectonic, clădirea a “suferit” de-a lungul vremii mai multe modificări până să obțină forma sub care se prezintă astăzi. Astfel vechea ogradă a familiei Lahovari s-a transformat într-un modern centru de socializare, de culturalizare, de formare și dezvoltare a personalității temerarilor de mâine.

Ca urmare a restructurării rețelei școlare, din anul școlar 2010-2011, Palatul Copiilor are în subordine două structuri – Clubul Copiilor Bălcești și Clubul Copiilor Călimanești, fiind în relație de coordonare metodologică față de Clubul Copiilor Drăgășani și Clubul Copiilor Horezu.

Cercurile  în care iși desfășoară acum activitățile copiii sunt: Ansamblu Folcloric, Arheologie, Astronomie, Automodele-Navomodele, Carting, Civilizație Britanică, Creație literară, Dans sportiv-Balet, Dansuri populare, Ecoturism, Educație civică, Fanfară, Floricultură, Fotocineclub, Informatică, Matematică-Jocuri logice, Matematică aplicată, Modelaj-Metaloplastie, Modelaj în Lemn, Muzeologie, Muzică ușoară, Orientare sportivă, Origami, Pictură, Teatru, Tenis de Masă.

În anul școlar 2019-2020 sunt cuprinși în activitățile desfășurate în cadrul Palatului Copiilor, 3070 de copii, școlari si preșcolari, îndrumați de profesori calificați.

Vom participa cu mare interes și la viitoarele evenimente inițiate de cadrele didactice și copiii  de la  Palatul Copiilor Vâlcea.

Corina Enache(Curierul de Râmnic)

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *