Kievul, după ce a cedat în fața bulgarilor și ungurilor

555 0

Kievul, după ce a cedat în fața bulgarilor și ungurilor, nu ține cont de cererile celor jumătate de milion de români în legătură cu reforma administrativă. Va interveni România? Când?

Ministerul regiunilor a direcționat pentru aprobarea Consiliilor regionale Proiectul formatului viitoarelor districte pentru fiecare regiune din Ucraina. În regiunea Cernăuți se preconizează să fie 3 districte: Cernăuți, Storojineț și Hotin, transmite BucPress, preluat de Romanian Global News.
Ministerul regiunilor susține că hotarele districtelor au fost stabilite conform propunerilor Administrațiilor regionale luând în considerație consultările cu asociațiile și experții în domeniu și că acest document va putea fi modificat în cursul aprobărilor.

Propunerile privind viitoarele districte au vizat câteva variante elaborate de experți și Administrații regionale. Toate au fost examinate și discutate la Kiev, iar Administrațiile regionale au expus unele propuneri conform recomandărilor metodice privind formarea unităților teritorial-administrative. Recomandările prevăd și ce număr de locuitori ar trebui să fie într-un district nou format.
Ministerul regiunilor a atras atenția asupra faptului că districtele sunt formațiuni artificiale, iar funcționarea puterii executive pe acest teritoriu trebuie să fie cât mai eficientă. Serviciile care erau acordate pentru cetățeni în centrele raionale de acum vor fi acordate în comune, existând deja în localități Centre de acordare a serviciilor administrative.

În centrele de districte vor fi organele de poliție, judecătoriile și procuratura de sector.
Reamintim că în data de 28 mai a.c. Consiliul Național al Românilor din Ucraina (CNRU), o uniune a peste 20 de asociații, organe de presă și edituri, centre culturale românești din regiunile Cernăuți, Transcarpatia, Kiev și Odesa, au solicitat autorităților centrale și locale să nu permită divizarea comunității românești în cadrul reformei administrativ-teritoriale, notează Agenția BucPress din Cernăuți.

Într-un memoriu al CNRU, președintelui, premierului din Ucraina, șefului parlamentului, guvernatorului regiunii Cernăuți, șefului Consiliului Regional și parlamentarului Gheorghe Mazurașu, li se solicită să nu admită divizarea administrativ-teritorială a românilor. „Cele patru raioane cu populație compactă românească în cadrul reformei administrativ-teritoriale în regiunea Cernăuți să fie incluse într-un singură unitate administrativ–teritorială (așa-numitul macro-raion)”, propune CNRU.

„Includerea artificială a teritoriului locuit compact cu minoritatea românească în componența unor macro-raioane diferite va determina o asimilare forțată, fapt ce intră în contradicție cu obligațiile internaționale asumate benevol de Ucraina. Menționăm că în contextul nerezolvării problemei privind predarea în limba maternă în școlile minorităților naționale, creată de guvernarea anterioară, în loc să se dezamorseze starea conflictuală, scenariul care se conturează poate deveni un motiv pentru agravarea situației interetnice într-un ținut cunoscut ca fiind tolerant”, potrivit Memoriului.

Romanian Global News

Articole asemănătoare

Energia în alegeri

Postat de - 16 noiembrie, 2020 0
FacebookTwitterComunicat de presă În preajma alegerilor Parlamentare, Asociația Energia Inteligentă a inițiat proiectul ”Energia în alegeri” ce reunește cinci specialiști…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *