Dreptate pentru limba română într-o localitate din sudul Basarabiei, Ucraina

725 0

La 10 iunie 2020, românii din comunitatea istorică Dumitrești, raionul Chilia, regiunea Odesa au decis să înlocuiască învățământul în limba „moldovenească” cu învățământul în limba română. În acest sens, cadrele didactice au discutat cu părinții și au prezentat argumente de ordin istoric și lingvistic, privind numele corect și adevărat al limbii române, scrie www.infoprut.ro, preluat de Romanian Global News.

„Profesorii și părinții au avut curajul să spună – NU! „limbă moldovenească”, limbă primitivă, neevoluată, nerecunoscută în lume, impusă de conjuncturi politice! O decizie demnă de urmat pentru cei care cred în izbânda limbii române- limbă europeană, limbă de cultură la care au contribuit cu suflet genii ai literaturii și civilizației”, transmite Centrul de Informare al României din Ismail.
La rândul său poetul Ion Bâcu a venit cu un mesaj de încurajare pentru părinți și profesorii și a calificat decizia respectivă, drept „un pas justificat și bine aranjat pe tejgheaua conștiinței rurale, care va da roada necesară”. „Numai părinții pot urni carul din loc, ei i-au decizia în ce limbă să învețe odrasla. Profesorii pot explica la consăteni, dar nu să lupte cu morile de vânt. Munca pe teritoriu a fost întotdeauna grea și plină de sudoare, însă rezultatul ei e mult mai eficace, decât alte proceduri administrative. Și, la urma urmei, ude-s mulți puterea crește!”, a adăugat poetul.
Amintim că, la 12 decembrie 2019, reprezentanții mediului asociativ românesc din sudul Basarabiei au solicitat, într-o scrisoare deschisă Președintelui, Premierului și ministrului ucrainean de Externe, să nu permită trecerea școlilor cu predare „în limba moldovenească” din anul 2020 la procesul de învățământ în limba ucraineană. Totodată a fost solicitată demararea de urgență a procedurii de unificare a celor două programe școlare existente pentru școlile cu limba română de predare și, respectiv, pentru cele cu limba de predare „moldovenească”, prin renunțarea la glotonimul „limbă moldovenească” în școlile din regiunea Odesa. Ulterior, acest demers a fost susținut de mai multe instituții școlare și organizații non-guvernamentale din regiune.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *