Alianța USR PLUS își propune înființarea unei Academii de Inovare la Râmnicu Vâlcea!

1285 0

Conform statisticilor, peste 48% dintre tinerii români cu vârste cuprinse între 16 și 34 de ani plănuiesc să plece definitiv în străinătate, fie pentru a-și continua studiile, fie datorită oportunităților profesionale de care acasă nu ar putea beneficia.

România se situează pe locul 132 dintr-un total de 137 de țări analizate din perspectiva capacității de a-și reține și motiva resursa umană activă și conduce detașat în topul la nivel european ca număr de tineri care locuiesc în afara țării.

Sunt multe specializări ce nu se fac în România, nu se pune accentul pe creativitate și inovație (suntem pe ultimul loc în Europa la acest capitol).

Mulți tineri vâlceni pleacă în străinătate, din dorința de a studia după o programă diferită, într-un domeniu ce nu se regăsește în oferta școlară autohtonă, apoi, atrași de mirajul salariilor în euro și de provocările profesionale, rămân să profeseze în zona respectivă.

Cei care aleg să studieze în țară, în centre universitare de prestigiu, optează pentru a-și construi o carieră în orașele adoptive, care le oferă mai multe oportunități profesionale, în domenii precum informatica, ingineria, economia, cu puține șanse de dezvoltare în județul Vâlcea.

„De ce pleacă tinerii? Ce soluții există pentru a-i aduce înapoi, pentru a-i ajuta să se dezvolte în județul Vâlcea?”

La aceste întrebări au răspuns joi, 18 iunie 2020, începând cu ora 19:00, într-un live pe Facebook:

➡️Ramona Strugariu, europarlamentar din partea Alianței USR PLUS;

➡️Andrei Gheorghiu, candidatul Alianței USR PLUS la primăria municipiului Râmnicu Vâlcea;

➡️Andrei Toma, student la Coventry University, Marea Britanie;

➡️Alexandru Hogea, asistent universitar, Universitatea Politehnică din București;

➡️Issabella Stefania Cataraga, profesor, candidat al Alianței USR PLUS la Consiliul Local Râmnicu Vâlcea.

➡️Mădălina Iamandei, candidat al Alianței USR PLUS la Primăria Comunei Păușești-Măglași.

La nivel european, se acordă din ce în ce mai multă atenție inițiativelor antreprenoriale ale tinerilor și orientării lor către digitalizare, perspectivelor noi pe care ei le pot aduce în domenii în care fac pionierat.

Încurajarea tinerilor să se întoarcă în comunitate se poate face prin implicarea lor în proiecte de inovație sprijinite de Guvernul României.

Există deschidere europeană, există și finanțare, dar lipsește voința politcă.

Tinerii vâlceni sunt printre cei mai inteligenți din Romănia, ce i-ar face pe ei să se întoarcă în județul natal?

Alianța USR PLUS Vâlcea își propune înființarea unei Academii de Inovare (nu neapărat la nivel de diplomă universitară), care să sprijine dezvoltarea tinerilor în IT, în tehnologii noi, prin acumularea de cunoștințe, astfel încât să poată munci apoi în Râmnicu Vâlcea.

Susținem o corelare a ofertei educaționale cu cererea din piața muncii, prin modernizarea acesteia și adăugarea de discipline noi, opționale, ce stimulează creativitatea tinerilor.

România are o oportunitate uriașă în exercițiul financiar 2021-202, de aceea este nevoie de o legătură strânsă între sistemul educational și mediul privat, printr-un parteneriat public-privat, ce poate oferi tinerilor oportunități de dezvoltare profesională.

Toate acestea pot fi implementate dacă există voință politică, iar noi, Alianța USR PLUS Vâlcea, ni le asumăm, prin reprezentanții pe care îi vom avea în administrația publică locală – oameni bine pregătiți, dornici de schimbare.

Este timpul să dăm cetățenilor VOCE în administrația publică locală!

 

Alianța USR PLUS Vâlcea

Articole asemănătoare

Nu votez, n-am cu cine!

Postat de - 9 septembrie, 2020 0
FacebookTwitterPerformanţa oamenilor politici și a celor care adminstrează comunități este dată de contribuţia lor la binele general şi are la…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *