Călimăneştiul, avantajul apei termale. Puține localități europene au parte de asta

1136 0

Primăria Călimănești are un proiect foarte ambițios, exprimat cu ceva timp în urmă. Deoarece Călimăneşti și Căciulata se numără printre puţinele oraşe din România şi din Europa în care apa termală provine direct de sub pământ, și este utilizată pentru încălzirea a 95% dintre clădiri, conducerea instituției doreşte să extindă acest sistem, mai ales în scop turistic. Astfel, au fost demarate procedurile pentru înfiinţarea unei sonde la Seaca.
beneficiază de încălzire cu acest tip de agent termic multe unităţi economice, structuri de cazare, blocuri de locuinţe şi o parte din case.

Proiectul se numește “Creșterea producției de energie din resurse geotermale prin realizarea/modernizarea capacităților de producție și a rețelelor de transport – distribuție a energiei termice din energie geotermală” și este propus spre finanțare prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM), Axa Prioritară 6 – Promovarea energiei curate și eficienței energetice în vederea susținerii unei economii cu emisii scăzute de carbon. Valoarea totală a investiției este de 71.384.638,54 lei.

Obiectivul general al proiectului este reprezentat de îmbunătățirea calității aerului, apei și solului prin reducerea gradului de poluare cauzate de arderea combustibililor fosili utilizați pentru producerea energiei termice, stimularea utilizării sistemelor care folosesc în acest sens sursele de energie regenerabile, nepoluante, reducerea cantității de combustibil utilizat și reducerea costurilor financiare cu energia termică.

Prin implementarea acestei investiții se urmărește modernizarea sistemului de producere și transport al energiei termice în localitatea Călimănești și realizarea unui sistem de producere și distribuție a anergiei termice în localitatea Seaca.

În cadrul proiectului se dorește implementare unei soluții de furnizare a energiei termice pentru încălzire în sistem centralizat, utilizându-se surse regenerabile de energie mai puțin exploatate, respectiv energie geotermală, având în vedere potențialul ridicat pe raza orașului Călimănești. Este vorba despre modernizarea centralei existente și dotarea acesteia cu instalații și echipamente noi și performante, realizarea unor foraje de extracție a apei geotermale și de injecție a apei geotermale uzate termic, realizarea conductelor de transport a apei geotermale și realizarea unei rețele de distribuție a energiei termice.
C.R.

Articole asemănătoare

Cântecele Oltului, a doua zi

Postat de - 20 august, 2023 0
FacebookTwitter Festivalul național de folclor Cântecele Oltului a continuat sâmbătă cu parada ansamblurilor folclorice, pe traseul Primărie-Parcul Central din Călimănești…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *