Despre aditivii alimentari care ne fac rău. SULFIȚI = E 220 – E 228, SALICILAȚI

1157 0

Mâncăm, dar ce mâncăm?

Cumpărăm în fiecare zi de mâncare. De la toate lanțurile de magazine, românești sau de afară. Când putem și condiția materială ne permite, ne cumparăm și specialități. Foarte rar ne uitam la etichetă. De fiecare dată eticheta ne spune și ce substanțe mâncăm. Unele dintre ele nu ne fac bine. Dar se afla în produsele care ne plac.

Vă prezentăm în serial, o selecție a unor substanțe, unele dintre ele dând gustul acela care ne îmbie și au efecte nocive asupra organismului nostru.

SULFIȚI = E 220 – E 228, fara E 225

Sunt printre cei mai utilizați conservanți (însă în anumite limite clare).

Alimente în care se găsesc SULFIȚI (E 221 – E 228 fara E 225)

Vinuri – (Vinurile albe dulci, licoroase, conțin cea mai mare cantitate de sulfiți), caisele uscate, carne toccata.

Anumiți producatorii îi folosesc, de asemenea, pentru închiderea la culoare a unor produse. La carne TOCATĂ, sulfiții sunt utilizați mai ales pentru a spori culoarea roșie a acesteia, care reprezintă ”garanția frăgezimii și a savorii”. De fapt ei contribuie nemijlocit la o lipsă a prospețimii și, implicit, la dezinformarea consumatorilor.

 

Efectele consumului de SULFIȚI (E 221 – E 228 fara E 225)

Sulfiții conduc la dureri de stomac și stări de vomă, pot declanșa grave probleme astmatice, indiferent dacă înainte sau nu sufereai de acestea. În sfârsit, a mai reieșit ca utilizarea lor conduce la diminuarea vitaminei B1, ceea ce îi face nerecomandabili pentru producătorii de carne.

SALICILAȚI

Salicilații se găsesc în mod natural în anumite alimente sau produse de sinteză cum ar fi aspirina și conservanții alimentari.

Alimente care contin SALICILATI

Fructe :mere, caise, pere, portocale, grepfrut, lamai, alte citrice, alte fructe de padure, capsuni, zmeura, ananas, struguri(stafide), avocado, smochine, litchi(cireșe chinezești), coacaze negre și rosi, piersici, guave, fructul pasiuni, prune(inclusiv uscate), nectarine, pepene galben, curmale, cireșe.

Legume: fasole lată si fasole verde(alte leguminoase sunt permise), macriș(năsturel), castraveți și alți dovlecei, cartofi(în coaja), sfeclă, sparanghel, ridichi, porumb dulce, broccoli, morcov, cicoare, vinete, roșii, spanac și napi.

Nuci: migdale, alune braziliene, arahide, nuci, nuci macadamia, sâmburi de pin, fistic, castane, nucă de cocos.

Plante medicinale și mirodenii (mare atenție!): anason, ardei de Cayenne, tarhon, cimbru, schinduf, scorțișoară, mărar, nucșoara, oregano, paprika, curry, muștar, rozmarin, salvie, șofran de India (curcuma)

Diverse: ceai, cafea, lemn dulce, menta,Coca-cola și miere

Efectele consumului de SALICILATI

Salicilații pot cauza astm, probleme digestive, congestie nazală, probleme cu somnul, leziuni ale limbiI și hiperactivitate.

Articolul a fost realizat cu ajutorul doamnei inginer Tudor Nicoleta, expert în calitate.

Dragi cititori, uitați-vă pe etichetă. Cumpărați produsele care trebuie. O parte dintre producători deja au pus pe etichetă faptul ca produsele lor nu conțin substanța de mai sus. Alți producători au pus pe etichetă faptul că produsele lor nu conțin conservanți și alte substanțe dăunătoare. O parte din producătorii de produse de tip ”Vegeta” și ”Delikat” au scos substanța nocivă din produsele lor, precum și conservanții. Căutați-le produsele și nu le mai folosiți pe ale celorlalți.

Dacă suntem sănătoși, nu putem fii conduși ca turma!

Curierul de Râmnic

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *