Tinerii români din Ucraina, lăsați pe dinafară din nou? Cerere sfâșietoare pentru universitățile din România

166 0

Prelungirea termenului de depunere a dosarelor la Universitățile din România pentru etnicii români din regiunea Odesa, asta cer reprezentanții mediului asociativ românesc și părinții din comunitățile istorice din regiune, care se plâng că în acest fel tinerii nu au acces în prima sesiune la depunerea dosarelor din cauza întârzierii emiterii diplomelor de absolvire de către statul ucrainean, transmite InfoPrut, preluat de Romanian Global News.
Reprezentanții mediului asociativ românesc și părinții din comunitățile istorice din regiunea Odesa solicită Ministerului Educației și Cercetării, Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților prelungirea termenului de depunere a dosarilor la Universitățile din România pentru etnicii români din regiunea Odesa pentru a avea acces la prima sesiune de depunere a dosarelor de înscriere la unitățile de învățământ superior de stat din România, pentru anul universitar 2020- 2021.
„În contextul situatiei generate de pandemia COVID-19, anul acesta, diplomele şi actele de studii pentru absolvenţii din Ucraina vor fi eliberate oficial de către statul ucrainean la data de 30 iulie 2020. Din acest motiv, tinerii etnici români din regiunea Odesa (Ucraina) nu au acces în prima sesiune la depunerea dosarelor de înscriere a românilor de pretutindeni în învăţământul superior de stat din România, pe locuri de studii fără plata taxelor de școlarizare, dar cu bursă, respectiv, fără plata taxelor de școlarizare, dar fără bursă, în anul universitar 2020-2021”, se arată în scrisoarea adresată instituțiilor statului român.
Cel mai mare număr de candidați etnici români din Regiunea Odesa optează anul acesta să studieze la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.
„Astăzi, 20.07.2020, una dintre universitățile transfrontaliere, la un pas de etnicii români din regiunea Odesa – Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, care coordonează programe de studii în aproape întreaga Basarabie de sud, atât în Moldova, cât și în Ucraina, cu o ofertă educațională la necesitățile studenților, își încheie ONLINE înscrierea candidaților la toate facultățile”, mai precizează sursa citată.
În acest context, mediul asociativ și părinții se adresează către instituțiile din România care se ocupă cu problemele legate de românii de afara granițelor să prelungească termenul de depunere a dosarelor la Universitățile din România pentru etnicii români din regiunea Odesa.

Romanian Global News

Articole asemănătoare

Cezar Petrescu

Postat de - 10 martie, 2021 0
FacebookTwitterRomancier, nuvelist, traducător şi gazetar român, scriitor fecund, care aspira să scrie o nouă „Comedie umană”, o cronică românească a…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *