Patru fotografii din colecția „Etnografii“ a artistei Felicia Simion vor fi expuse, la propunerea Institutului Cultural Român de la Paris, în cadrul expoziției „Visage(s) d’Europe“, un proiect al EUNIC ce reunește anul acesta 13 fotografi din 13 țări. Lucrările de dimensiuni mari (185cm x 125cm), care propun o privire asupra Europei, vor putea fi văzute în Place du Châtelet, lângă Turnul Saint-Jacques, în inima Parisului, în perioada 25 iulie – 6 septembrie 2020, transmite Romanian Global News.
Proiectul „Etnografii“ al Feliciei Simion este o arhivă vizuală a obiceiurilor și manifestărilor folclorice ale României rurale contemporane, într-un context de depopulare și de migrație. Artista s-a preocupat mai ales de modalitatea în care prezentul este apt să recontextualizeze și să reinterpreteze arhaicul.
Evenimentul este susținut de Primăria Parisului și are loc în cadrul manifestării culturale de amploare „Un été particulier“, în parteneriat cu Fetart, asociația care organizează anual festivalul fotografiei europene. Ajunsă la cea de-a doua ediție, expoziția „Visage(s) d’Europe“ ar fi trebuit să aibă loc de Ziua Europei, la 9 mai, însă condițiile de siguranță impuse de Statul Francez din cauza pandemiei de coronavirus au amânat organizarea acesteia.
Felicia Simion (n. 1994) locuiește la București. În anul 2016 a absolvit Universitatea Națională de Arte (secția Foto-Video), iar în 2018 a obținut un master în etnologie și antropologie culturală la Universitatea din București. Lucrările sale au fost incluse în expoziții colective și individuale, în Europa și în Statele Unite. Felicia Simion se descrie ca fiind un fotograf freelance interesat de antropologie vizuală și povestire. https://feliciasimionphotography.com/wp/
România se află printre țările participante la acest proiect EUNIC Paris, alături de Austria, Belgia, Italia, Luxemburg, Polonia, Spania, Estonia, Lituania, Portugalia, Suedia, Bulgaria, dar și Turcia. În cadrul expoziției „Visage(s) d’Europe“ vor fi expuse lucrări semnate de: Chiara Cordeschi (Italia), Lara Gasparotto (Belgia), Anna Krieps (Luxemburg), Magda Kuca (Polonia), Ruben Martin De Lucas (Spania), Visvaldas Morkevicius (Lituania), Tito Mouraz (Portugalia), Erik Östensson (Suedia), Klaus Pichler (Austria), Birgit Pûve (Estonia), Felicia Simion (România), Vladimir Vasilev (Bulgaria), Ünal Cam (Turcia).