Dicţionare şi cărţi de limba română apărute recent în îngrijirea Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria

682 0

Recent au văzut lumina tiparului patru volume noi, două volume de limba română şi conversaţie şi două dicţionare, apărute cu sprijinul Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria, din bani obţinuţi prin proiect de la Fondul Betlehen Gábor, din cadrul Cancelariei Primului Ministru Secretariatul pentru Culte şi Naţionalităţi, transmite Foaia Românească, preluat de Romanian Global News.
Volumul „Să scriem şi să vorbim corect româneşte” şi volumul „Limba română în conversaţie cultă” sunt două publicaţii apărute în ediţie reactualizată. „Să scriem şi să vorbim corect româneşte” este o culegere de exerciţii de gramatică de mare folos atât la şcolile bilingve, cât şi pentru cei care doresc să se pregătească pentru un atestat la limba română. Cartea este cunoscută în comunitatea românească din Ungaria pentru că ea a fost întocmită de către Lucia Borza în anul 1998, iar acum o putem găsi într-o formă nouă, reactualizată, conform noilor schimbări în gramatica românească. Lector: Viorica Oros Fabian, editor responsabil: Gheorghe Cozma.
„Limba română în conversaţie cultă” este volumul întocmit de către Mihai Cozma, şi care cuprinde mii de cuvinte, formule şi construcţii (lexicale, sintactice) necesare pentru conversaţia cultă în limba română. Volumul a apărut în anul 2006, iar ediţia actuală apare într-o formă nouă, cu materiale reactualizate. Lectorul noii apariţii este dr. Ana Hoţopan, editor responsabil: Gheorghe Cozma. * „Dicţionarul de termeni tehnici maghiar-român pentru învăţământul preşcolar” cuprinde şapte capitole în care sunt împărţite cuvintele pe teme diferite, de exemplu: arte vizuale, jocuri, educaţie muzicală, literatură, ştiinţă, etc. Dicţionarul poate fi un ajutor de specialitate pentru cadrele didactice de la grădiniţe. Publicaţia a fost întocmită de educatoarele: dr. Andrea Varga Nistor, Beata Tóth-Bozga și Adelina Sturza-Olteanu. Coordonator: Ana Ciotea. Lector: Corina Olaru. * „Dicţionarul de termeni tehnici maghiar român” este un dicţionar ce însumează termeni de specialitate pentru elevi şi profesori. Cuvintele din dicţionar apar în ordine alfabetică şi sunt împărţite pe diferite teme. Autorii publicaţiei dr. Adrian Ștefan Crai, dr. Ana Hoţopan şi dr. Petru Wéber au ales pentru dicţionar cuvinte de specialitate mai puţin întâlnite în uzul zilnic. Lector: Viorica Oros Fabian. Editori responsabili: Gheorghe Cozma şi dr. Maria Gurzău Czeglédi.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *