Pompierii militari din cadrul I.S.U „General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi pentru stingerea a șapte incendii de vegetaţie uscată, în localităţile

110 0

BULETIN INFORMATIV

 

În ultimele 24 de ore, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea a șapte incendii de vegetaţie uscată, în localităţile :

Leleasca județul Olt, Râmnicu Vâlcea punctul Râureni, Dragoesti, Orlesti, sat Auresti (fumul dens degajat în condiții de vânt au afectat deplasarea pe DN 64, circulația realizându-se alternativ pe un singur sens timp de câteva zeci de minute); Gusoeni, punct Dadiciu (exista pericol de propagare la locuinte învecinate); Olanu, sat Nicolesti; Stoilesti, sat Barsoiu.

Până la stingerea flăcărilor, au ars: aproximativ 21 de ha de miriște și vegetație uscată.

În toate cele cazuri, cauza probabilă stabilită în urma cercetărilor preliminare, este utilizarea focului fără respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor.

Având în vedere faptul că majoritatea incendiilor, din ultima perioadă s-au produs la vegetaţie uscată, iar la baza izbucnirii acestora a stat neglijenţa, recomandăm să se ţină cont de următoarele măsuri de prevenire:

  • Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul. Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
  • În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă.

Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:

  • condiţii meteorologice fără vânt;
  • parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
  • izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
  • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
  • asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
  • asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
  • asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire;

Pe terenurile în pantă, arderea miriştii se face pornind din partea de sus a pantei.

Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *