Originile ”românești” ale lui Johnny Weissmuller

566 0

Johnny Weissmuller s-a născut în Austro-Ungaria din părinți germani, însă a ajuns să fie unul dintre cei mai buni înotători din istoria SUA.

Johann Weissmuller s-a născut pe 2 iunie 1904 și a avut un tată etnic german, care locuia în sud-estul a ceea ce era atunci Regatul Ungariei. Locul său de naștere nu este recunoscut oficial, însă un consens pare să arate că ar fi vorba de Freidorf, în Imperiul Austro-Ungar, oraș care se afla la acea vreme pe teritoriul unde este acum Timișoara.

Părinții săi au emigrat către SUA la doar un an de la nașterea lui Johann. Au plecat pe 14 ianuarie 1905 și au ajuns pe Ellis Island la New York pe 26 ianuarie 1905, pe lista pasagerilor vaporului fiind trecuți Peter Weissmuller (29 de ani), Elisabeth (24) și fiul lor Johann. După ce au stat o scurtă perioadă în Chicago la rude, s-au mutat în orașul minier Windber, în Pennsylvania.

La doar 9 ani, Johnny Weissmuller a fost diagnosticat cu poliomielită. La sugestia medicului, el s-a apucat de înot pentru a-l ajuta în lupta cu boala. După ce familia s-a mutat înapoi în Chicago el a continuat cu înotul  într-un final.

Drumul către echipa olimpică a SUA

În timp ce lucra la recepția Illinois Athletic Club, Weissmuller i-a atras atenția antrenorului de înot William Bachrach, care a început să îl pregătească. În august 1921, Weissmuller a câștigat campionatele naționale la 50 de metri și 220 de metri. Deși era născut în afara țării, el și-a trecut locul nașterii ca fiind Tanneryville, Pennsylvania. A făcut acest lucru pentru a putea face parte din echipa olimpică a Statelor Unite dar și pentru a obține un pașaport american.

Pe 9 iulie 1922, Weissmuller a bătut recordul lui Duke Kahanamoku la 100 de metri freestyle, înotând în doar 58,6 de secunde. A câștigat apoi titlul pentru aceeași distanță la Jocurile Olimpice din 1924, învingându-l pe Kahamamoku pentru medalia de aur. A câștigat și cursa de 400 de metri freestyle și a făcut parte din echipa SUA câștigătoare la cursa de 4×200 de metri.

Pentru a confirma că era cel mai bun din lume, Weissmuller a mai câștigat două medalii de aur și la Olimpiada din 1928 de la Amsterdam. Cu un an înainte, a bătut recordul mondial la 100 de metri freestyle, parcurând distanța în doar 51 de secunde. Recordul său a stat în picioare timp de 17 ani.

Per total, Weissmuller a câștigat cinci medalii de aur la Jocurile Olimpice și una de bronz, 52 de campionate naționale în SUA și a stabilit 67 de recorduri mondiale. El a fost primul care a înotat 100 de metri freestyle sub un minut și 500 de metri freestyle sub cinci minute. Nu a pierdut nicio cursă și s-a retras neînvins de la amatori. În 1950 Weissmuller a fost numit de Associated Press drept cel mai bun înotător din secolul 20.

Chiar dacă s-a retras din lumea sportului nu înseamnă că Weissmuller s-a retras și din lumina reflectoarelor. În 1932 el și-a început cariera de actor în filmul Tarzan the Ape Man. El a jucat chiar rolul principal iar filmul a fost un mare succes, Weissmuller devenind peste noapte o vedetă internațională. El a mai jucat ulterior în alte șase filme tot rolul lui Tarzan. De înțeles așadar că asocierea dintre actor și personaj a rămas una adânc înrădăcinată în mentalul colectiv.

(Sursa: EUROSPORT)

Corina Enache

 

Articole asemănătoare

Noul monopost Ferrari

Postat de - 12 februarie, 2020 0
FacebookTwitterFerrari și-a prezentat noul monopost de  SF1000 Evenimentul de prezentare al noului monopost SF1000 al echipei de Formula 1 Ferrari…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *