VIDEO Curierul de Râmnic | Un bibliotecar de excepție, Crina Popescu

2459 0

Un bibliotecar de excepție,

Crina Popescu

Buna ziua, doamna Crina Popescu, bine v-am regăsit!

Buna ziua! Mă bucur că sunteți astăzi alături de mine, la Biblioteca din Pietrari.

De la Curierul de Râmnic, cu mare drag am revenit cu tot sufletul aici, în mediul acesta minunat în care creați lucruri deosebite pentru copii, dar și pentru oameni mari, cred. Și tocmai ați terminat acum o activitate…

Da! Tocmai au plecat copiii care au participat la Atelierul de benzi desenate. Este un atelier creat special, în cadrul proiectului „Olimpiada de benzi desenate”, organizat de Comitetul Olimpic Sportiv Român și îndrumat de Mihai Grăjdeanu, un mare desenator din București. Am prezentat materialele trimise de domnul desenator copii-lor, ne-am sfătuit în legătură cu lucrările pe care le vor realiza ei pentru această competiție națională. Și iarăși am prezentat câteva filmulețe deosebite ale marilor sportivi români. Ale marilor noștri gimnaști și sportivi români care au participat la olimpiade de-a lungul timpului.

De asemenea, puțin mai devreme, am participat la o întâlnire virtuală, la Școala de Vară a Tinerilor Bibliotecari organizată de Asociația Națională a Bibliotecarilor din Bibliotecile Publice din România în care am prezentat activitatea Bibliotecii Pietrari, proiectele derulate în bibliotecă, în cei aproape 30 de ani de bibliotecăreală, cum îmi place mie să spun, de meserie.

Și excursii virtuale. Am fost impresionați că ați realizat în această vacanță și nu numai, excursii virtuale, în colaborare cu biblioteci din alte județe ale țării, am înțeles.

Da! Proiectul a fost cumva o initiațivă personală. Se numește „Trenulețul cu povești”. Ne-am propus ca în această vacanță să îi luăm pe copiii din Pietrari și să îi ducem dintr-o bibliotecă în alta, în cautarea unui loc al liniștii, unui loc dedicat lecturii și nu numai. În căutarea unui refugiu, de fapt, pentru această vacanță. Și apelând la prietenii mei bibliotecari, la cunoștințele pe care le aveam în țară, am reușit să călătorim până în prezent în aproximativ 10 biblioteci. Sunt cele care sunt scoase în evidență pe harta noastră. Am fost de la Râmnicu Vâlcea, la Pitești, la Năvodari, la Brăila, la Brașov, la Bârlad, la Satu Mare, biblioteci județene pe care am avut bucuria de a le vizita, chiar și numai virtual. Dar și biblioteci orașenești, biblioteci comunale: Biblioteca Orășenească Titu, Biblioteca Comunală Valea Călugărească, Biblioteca Comunală Cotnari, unde am cunoscut oameni minunați și activități deosebite. Trenulețul nostru cu Povești s-a transformat, de fapt, dintr-un proiect destinat copiilor, într-un proiect de schimb de experiență profesională.

În călătoria noastră avem copii, părinți, cadre didactice și bibliotecari. Foarte mulți bibliotecari care sunt foarte curioși, care vor să vadă și ei bibliotecile care sunt pe traseul stabilit de noi în această vacanță, traseu care se va încheia pe data de 1 septembrie la Biblioteca Naționala a României. Ultima noastră destinație este Biblioteca  noastră Națională.

Foarte frumoasă inițiativă și pentru copiii care nu au putut călători, unii din ei. Bănuiesc că a fost fantastic să călătorească cu gândul și virtual, așa cum s-a putut în perioada asta. Și, în viitor vor putea călători, de ce nu, și real.

Și în realitate, să sperăm.

 

Da!

Chiar ne dorim, de fapt, să transformăm în realitate această călătorie.

Știu că ați făcut și excursii, din câte cunosc eu, în anii trecuți cu copiii.

Anumite excursii au fost ca și premii pe care le-au câștigat copiii în proiectul Code Kids – Copiii fac Coding în Bibliotecile Publice. Clubul de codare de la noi din bibliotecă a avut rezultate merituorii neașteptate, chiar și pentru mine. A participat la competiții în cadrul proiectului, care s-au finalizat fie cu dotare cu roboți, fie cu alte echipamente, fie cu deplasări, excursii la:  Expoziția NASA de la ROMEXPO București, sau vizite de schimb de experiență la Societe Generale BRD, cu prezentări de proiecte ale copiilor noștri și ale celor mai bune cluburi din Code Kids.

Pe care, dealtfel, copiii poate nu le puteau vizita așa ușor.

Nu!…

Dar, cu această ocazie… Nu puteau, da, sa aibă acces.

Da!

Și sunt convinsă că vor urma.

Unii dintre ei sunt deja pasionați de informatică și au ales practic să învețe mai multe lucruri din acest domeniu și să [și urmeze calea. Să devină ingineri programatori.

Deja au și devenit sau sunt la licee, la facultate în domeniu, probabil?!…

Da, unii dintre ei sunt studenți în primul an. Acum au intrat. Sau în al doilea an, liceenii care ne-au ajutat în predarea de lecții de informatica, în adevăratul înțeles al cuvântului. Alții, sunt încă la liceele din Râmnicu Vâlcea și fac parte din cluburile de robotică de la licee de prestigiu cum ar fi Alexandru Lahovari, Mircea cel Bătrân. Rezultatele lor, cumva, au dus la selectarea lor în cluburile de profil de la liceele acestea din oraș.

Dar sunt convinsă că revin cu drag și nu uită de unde au plecat. Și este un sprijin deosebit. Pentru că nu am văzut…

Da, pentru noi, într-adevăr, și pentru mine personal, sunt un sprijin. În special în vacanțele de vară.

Revin…

Își petrec timpul aici și alături de mine. Iar cumva, în această vară, putem sa lucrăm pe o imprimantă 3D, obținută cu sprijinul Consiliului Local Pietrari, care ne finanțează tocmai datorită rezultatelor pe care le-am obținut. Suntem la început, într-adevăr, mai avem multe de învățat. Dar suntem perseverenți, conștiincioși și muncitori. Și  vom reuși să realizăm tot ceea ce ne-am propus. Pe lângă utilizarea imprimantei 3D, copiii participă și la cursuri de robotică în cadrul proiectului NEXT LAB.TECH, care este organizat de ASE Bucuresti.

Da, foarte interesant… facultatea mea… Chiar este o informație deosebită. Și, țin să subliniez, deși ați spus, aportul Consiliului Local dar și al Primăriei, în frunte cu domnul primar Nicolae Moraru,  care sunt convinsă că pe lângă alte activități minunate vă sprijină mereu.

Da, întotdeauna ne bucurăm de sprijinul domnului primar. Aș vrea numai să menționez o altă inițiativă pe care am avut-o [n week-end-ul trecut. Vinerea trecută am adus „Teatrul pe Uliță”.

Da! Da! Da! Chiar voiam să vă rog!…

Prin proiectul Romania EduCaB, un proiect național din care facem parte cu sprijinul Bibliotecii Județene Vâlcea, de câțiva ani. „Teatrul pe Uliță”, pentru a doua oară…

Prima dată a fost la Jana lui Cârstei.

Da, prima dată a fost [ntr-o altă gospodărie.

Cunoscută nouă…

Da. Cunoscută nouă. Anul acesta am mutat locația în Pietrarii de Sus, în satul celălalt.

Da!

Am considerat că este corect așa, să participe toată lumea…

Da! Da!Toți!

…și să beneficieze de această șansă să poată urmări o piesă de teatru. De data aceasta s-a jucat piesa de teatru „Experimentul” , inspirată de piesa lui Ion Băieșu.

Textele lui, da! Foarte frumos, da! Și sunt convinsă că și aceasta va urma. Pentru că este o activitate care am înțeles  că se desfășoară și în alte sate ale României. Dar la noi a fost prima dată, anul trecut, aici.

Da! Să sperăm că situația actuală se va schimba. Bine, și în situația dată noi am avut grijă să respectăm toate măsurile de siguranță impuse în perioada de pandemie.

Da, așa e!

Toată lumea care a participat la piesa de teatru a folosit măști de unică folosință, dezinfectant, distanțarea socială. Pardon! Distanțarea fizică a existat, că socială nu cred că trebuie să existe intre noi.

Da, corect!

Noi, oamenii, suntem ființe  sociale și nu putem să fim distanțate din acest punct de vedere foarte mult timp. Putem, dar nu rezistăm. Dar, distanțarea fizică bine[nțeles că putem să o respectăm.

Noi vă mulțumim și mă gândesc că urmează multe alte activități frumoase. De abia așteptăm să revenim.

Cu mare drag, oricând! Când sperăm să continuăm, sănătate să fie că atunci, știți cum se spune, le putem duce pe toate.

Da!

Va invităm, eventual, la începutul lunii septembrie la o săptămână națională a voluntariatului. Este un eveniment  pe care iarăși îl avem anual. Voluntarii noștri sunt nu numai celebrați în această perioadă, și desfășoară anumite activități care fac cumva echipa mai puternică. Sunt anumite acțiuni pe care ni le propunem. Vrem să realizăm o expoziție de fotografii din activitatea bibliovoluntarilor noștri, de-a lungul timpului. Vrem de asemenea să realizăm câteva ateliere educative pentru recuperarea materiei pierdute în perioada situației de urgență și de alertă de către copiii din clasele I – IV. Vrem să le venim în ajutor înainte de începerea școlii și să facem câteva ateliere din acest punct de vedere pentru elevii noștri mai mici, dar și pentru cadrele didactice care își doresc să învețe mai multe despre aplicațiile pe care le pot realiza. Copiii nostri de la Wizards Code Club  sunt specialiști în App Inventor. Iarăși, după cum v-am spus și mai devreme, știu să folosească imprimanta 3D pentru a realiza anumite truse de geometrie sau jocuri TANGRAM care le pot fi de folos cadrelor didactice în activitatea lor. Am vrea, de asemenea, să realizăm o colectă  de carte și  să ajutam Biblioteca Școlii “Ioan Bâzgan” din Focșani, de data aceasta. Acolo, o colegă bibliotecară se străduiește din rasputeri și sper să facă o bibliotecă pentru copiii din Focșani. Și vrem să punem și noi umarul, alături de alte persoane din comunitatea respectivă și din toată țara. Vrem și noi să trimitem un număr de volume și de rechizite pentru copiii aceștia. De asemenea vom încheia cumva activitățile din acea săptămână cu o seară de film ca să ne simțim bine și noi și să fim din nou alături. Probabil sala de film va fi din nou în aer liber. Cam asta urmează să facem.

Da da, și de abia așteptăm. Deci, în septembrie…

Da. Și mai avem de asemenea un proiect, ERASMUS PLUS, cu mobilitate pentru educația adulților, pe care trebuie să îl demarăm în luna septembrie. A primit finanțare de 14.750 euro, la ultimul apel de proiecte care a avut loc în februarie 2020 și va trebui să îl implementăm și pe acesta în perioada următoare.

Da, este minunat! Eu vă mulțumesc mult în numele revistei și publicațiilor Curierul de Râmnic. Corina Enache vă mulțumeste și, cu sufletul suntem și sunt alături de dumneavoastră. Pentru că o bucată destul de însemnată din sufletul meu se află aici, unde încă consider că trăiesc prin noi în continuare bunicii și părinții și… Vă mulțumesc din tot sufletul!

Și eu vreau să mulțumesc redacției Curierul de Râmnic. Întotdeauna, atunci când am trimis comunicate de presă, au fost publicate. Respect foarte mult acest lucru!

Mulțumim mult!

Pentru că nu întotdeauna presa publică ceea ce…

Și răspunde…

…trimitem noi. În cazul meu, o mică biblioteca de țară care…

O mică, mare și cu mare, mare suflet pe care o coordonați și cu oameni minunați, copii minunați pe lângă  toți care colaborează și cooperează aici. Vă mulțumim din suflet!

Și eu! La revedere!

Corina Enache

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *