Cum să prepari un vin medicinal!

1031 0

Vinurile medicinale au efecte terapeutice nebănuite, sunt benefice pentru sănătatea noastră și pentru starea de spirit.

Recomandări generale:

Se utilizează vase curate, sterilizate cu abur sau apă fiartă, timp de 30 minute.  Nu se folosesc vase din plastic sau metalice, mai ales din aluminiu. Se amestecă cu linguri de lemn.

Macerarea se face la temperaturi de maxim 20 grade Celsius, în locuri întunecoase.

Se utilizează fructe și plante bine spălate, din surse sigure. Fructele trebuie să fie bine coapte, iar în cazul plantelor, se folosesc numai cele care nu au fost uscate la soare.

Vinurile medicinale se îmbuteliază și se păstrează în recipiente de sticlă închise ermetic, într-un loc întunecos, la temperatura de maxim 20 grade Celsius.

Rachiul folosit la preparare trebuie să fie minim 40% alcool pur. Vinurile trebuie să fie naturale, curate, seci, din surse sigure. Zahărul trebuie să fie brut sau invertit. Nu se folosesc îndulcitori artificiali.

ATENȚIE! Vinurile terapeutice nu trebuie confundate cu cele de masă. Au principii active bine determinate, se respecta cantitățile și nu se consumă în amestec. Mai mult nu înseamnă mai bun, în acest caz.

Rețete:

Vin de tarhon – balonări și dureri reumatice

30 grame frunze de tarhon, un litru vin alb.

Se spală frunzele și se pun la uscat. Se mărunțesc și se lasă  la macerat în vin timp de nouă zile. Se strecoară. Se iau 25 ml, de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de  masă.

Vin de pătrunjel – oboseală, icter, bronșită, febră, afecțiuni renale

Se pun la foc mic, timp de zece minute, o legătură de pătrunjel verde tocat (cu codițe cu tot), un litru de vin alb, două lingurițe oțet din vin. Se lasă să se răcească, se strecoară și se adaugă 300 grame miere. Se iau trei lingurițe, de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă.

Vin de pere – litiaza renală, diabet, retenție de apă, celulită

Se taie 500 grame pere sub formă de rondele și se adaugă într-un litru de vin alb clocotit. Se lasă pe foc până când volumul scade la jumătate. După răcire, se strecoară. Se consuma 25 ml dimineața, pe stomacul gol, înainte de micul dejun.

Vin de prune uscate – anemie, constipație, gută, nefrită, reumatism.

Se pun la macerat timp de trei săptămâni, într-un borcan de sticlă: 300 grame prune uscate (fară sâmburi, neafumate), un litru de vin roșu, o păstaie de vanilie, 50 ml rachiu și 120 grame zahăr. Se strecoară și se iau 50 ml de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă.

Vin de mentă – tulburări digestive, paraziti intestinali, palpitații, tulburări nervoase.

Se infuzează 25 grame funze de mentă, timp de 15 minute, în 500 ml apă clocotită. Se strecoară și se amestecă cu 500 ml vin alb și 20 grame miere. Se amestecă și se lasă la macerat 40 zile. Se filtrează. Se consumă 50 ml, de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă.

Vin de mărar – astm, aerofagie, tulburări nervoase, impotenţă, insuficienţă ovariană.

Se pun la macerat, timp de zece zile, într-un litru de vin roșu: 50 grame semințe de mărar, 20 grame semințe de anason, 100 grame zahăr, 25 ml rachiu. Se fliltrează. Se consumă 50 ml, de trei pri pe zi, cu 15 minute înainte de masă.

Vin de afine – ateroscleroză, constipație, colită, insuficienţă biliară, diabet, diaree.

Se fierb, la foc mic, 500 grame afine, cu 500 ml apă, timp de 15 minute. Se adaugă un litru de vin roșu și se mai fierbe încă 15 minute. Se lasă la răcit și se filtrează. Se iau 25 ml, de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă.

Vin de ceapă – astenie, tulburări de circulație, retenție de urină, parazitoze.

Se lasă la macerat, timp de opt zile, cinci cepe tocate mărunt, 100 grame miere, într-un litru de vin alb. Se filtrează. Se consumă 50 ml, de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă.

Vin de coacăze – artrite, reumatism, hipertensiune, litiaza renală, tulburări de menopauză.

Varianta unu:  Un kilogram și jumătate de coacăze, un litru de vin roșu, 450 grame zahar.

Se strivesc coacăzele, se adaugă vinul și se lasă la macerat 24 de ore, Se strecoară prin tifon, se adaugă zaharul, se pune la fiert cinci minute. Se lasă la răcit. Se consuma 50 ml de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masa.

Varianta doi: Se pun la macerat, timp de o lună, 200 grame coacăze și 100 grame zahăr brun,  într-un litru de vin alb și 50 ml rachiu. Se filtrează și se îmbuteliază. Se consuma 50 ml, de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă.

Vin de grapefruit – anorexie, artrita, dispepsie, insuficienţă biliară.

Se amestecă sucul de la două fructe de grapefruit cu un litru de vin alb, 50 ml rachiu și 100 grame zahăr. Se lasă la macerat două săptămâni. Se consumă 50 ml, de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă.

Vin de ienupăr – ateroscleroză, gută, reumatism, afecțiuni renale, cistite, dezintoxicare.

Se sparg sau se pisează în piulița din lemn 50 grame de boabe de ienupăr, se lasă la macerat într-un litru de vin roșu și 50 ml rachiu, timp de o săptămână. Se pune pe foc amestecul și se lasă la fiert cinci minute. Se mai lasă o săptămână în repaus, înainte de a se filtra. Se consumă 50 ml, de trei ori de zi, cu 15 minute înainte de masă.

Vinul de mure – tulburări gastrice și intestinale, dureri de gât, afecțiuni ovariene.

Se pun la macerat timp de 15 zile: un kilogram mure zdrobite, un litru apa, 500 ml vin alb, 300 grame zahăr Se strecoară. Se iau 50 ml, de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă.

 Vin de piersici – constipație, litiaza renală, tulburări digestive.

Două kilograme și jumătate de piersici, patru litri vin alb, 1,3 litri coniac, 500 grame zahăr, patru sâmburi de migdale, șapte grame drojdie uscată.

Peste piersicile decojite și tăiate mărunt se pune zahărul și se lasă câteva ore. Se fierbe apoi amestecul timp de 15 minute. După ce s-a răcit, se toarnă peste el vinul alb și coniacul. Se adaugă drojdia și sâmburii de migdale. Se lasă la macerat, la rece, timp de 30 zile. Se strecoară. Se iau 50 ml, de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă.

Vin de portocale – anorexie, astenie, dispepsie, vâscozitate sanguină, tulburări intestinale.

O portocală bine spălată și tăiată mărunt, un litru de vin alb, 12 cuișoare, un baton scorțișoară, 100 grame zahăr și 50 ml rachiu se pun la macerat, timp de 30 zile. Se strecoară. Se iau 50 ml, de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă.

Vin de nuci – eczeme, diaree, guta, reumatism.

Se pun la macerat, timp de o lună: 350 grame frunze de nuc, un litru de vin roșu, un baton de scorțișoară, 100 grame zahăr, 25 ml rom. Se strecoară. Se consumă 50 ml, de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *