10 elevi și studenți români din Ucraina, învingători ai concursului de eseuri „România din biblioteca mea”

1120 0

Asociația Identitate Culturală Contemporană din România (AICC) și platforma digitală Haisalut.ro au organizat un concurs de eseuri cu tema „România din biblioteca mea”, prin care și-au propus să stimuleze cei mai talentați elevi din Ucraina să scrie despre România și despre cultura română, transmite BucPress, preluat de Romanian Global News.

Concursul a fost organizat în colaborare cu Centrul Media BucPress – asociația jurnaliștilor români din Ucraina, care face parte din Consiliul Național al Românilor din Ucraina și Centrul de Informare al României din Ismail.

Obiectivul principal al concursului a fost promovarea și consolidarea importanței limbii române în Ucraina ca fundament al identității culturale românești în context european, afirmă organizatorii concursului.

„În cadrul acestui concurs organizat în premieră de Asociația Identitate Culturală Contemporană din România, ne-am propus să stimulăm copiii din Ucraina să descrie România așa cum o cunosc prioritar din cărțile în limba română aflate în biblioteca lor și să-i premiem pe 10 dintre aceștia cu câte o tabletă. Ne bucurăm să vă anunțăm că am primit peste 30 de eseuri creative cu mesaje emoționante despre România pe care le-am publicat pe pagina de Facebook Haisalut.ro. Au fost incluse în concurs însă doar 24 de eseuri care au sosit la termenul anunțat și care s-au încadrat în regulamentul concursului. Au fost acordate 2 categorii de premii pentru copiii. Premiul Cel mai bun eseu și premiul Cel mai popular eseu, care a acumulat cele mai multe aprecieri pe pagina de Facebook Haisalut.ro. Ne dorim să dezvoltăm în continuare proiecte culturale menite să provoace întrebări despre rolul spațiului cultural românesc în viața de zi cu zi a cetățenilor români și a diasporei românești, iar acest concurs organizat în premieră de către asociație, credem că este un început, dar și o dovadă că limba română a fost mereu o legătură vie dintre credință, cuget și simțire. Îi încurajăm pe copiii din comunitățile istorice din jurul graniței României să ne urmărească în continuare pentru că vom organiza în perioada următoare și alte concursuri dedicate limbii române”, a declarat pentru BucPress TV Mihai Floroiu, membru al AICC București, menționând eforturile și pasiunea pentru proiectele culturale destinate comunităților istorice ale președintelui Asociației Identitate Culturală Contemporană din România, Florin Pârlea.

Elevii participanți la concursul de eseuri din regiunile Cernăuți și Odesa au descris România așa cum o cunosc din cărțile în limba română aflate în biblioteca lor. 24 dintre cele 30 de eseuri înscrise au fost declarate eligibile și au intrat în finala concursului. Participanții s-au arătat a fi foarte emoționați și impresionați de acest concurs de eseuri.

Organizatorii și partenerii concursului au acordat două categorii de premii: Premiul „Cel mai bun eseu” – acordat pentru cele mai bune cinci eseuri, stabilite în baza evaluării unei comisii mixte formate din profesori și membri ai Asociației Identitate Culturală Contemporană și ai platformei haisalut.ro, precum și Premiul „Cel mai popular eseu” – acordat pentru cele mai populare cinci eseuri, care au strâns cele mai multe aprecieri pe pagina de Facebook haisalut.ro.

ROMANIAN GLOBAL NEWS

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *