Dacian Cioloș: “Dacă nu avem un fundament de valori comune, nu vom reuși să rezolvăm probleme concrete”

860 0

Dacian Cioloș, lider al grupului Renew Europe din Parlamentul European și copreședinte USR PLUS, a criticat marți, în primul discurs din plenul forului european din această sesiune parlamentară reacția întârziată a Uniunii Europene privind alegerile din Belarus și a subliniat că, în fața unor puteri precum China, Rusia și Turcia, Uniunea Europeană trebuie să dea dovadă de unitate, fermitate și claritate.

„Anumite puteri au decis să complice puțin cam mult situația internațională, de parcă criza sanitară, criza economică și criza climatică nu ar fi fost de ajuns. Lumea ar trebui să se unească, iar unii au decis deja să o facă. Avem nevoie mai mult ca oricând de o Europă puternică din punct de vedere geopolitic, economic și al democrației“, și-a început Dacian Cioloș discursul în care a continuat să detalieze cele trei dimensiuni esențiale ale puterii Uniunii Europene: geopolitică, economică și valorile democrației.

Liderul Grupului Renew Europe a arătat că este vitală o viziune strategică comună a Uniunii Europene privind politica externă, pentru ca Bruxellesul să conteze cu adevărat în fața marilor puteri. „Este nevoie urgentă de o viziune strategică comună pentru a acționa și pentru a reacționa rapid atunci când este nevoie. În fața Chinei, a Turciei sau a Rusiei, trebuie să putem da dovadă de unitate, de fermitate și de claritate în răspunsurile noastre“, a explicat Dacian Cioloș.

De asemenea, Dacian Cioloș a criticat reacția întârziată a UE în cazul Lukașenko. „Cum vreți să fim un veritabil actor geopolitic dacă ne ia două luni să sancționăm regimul Lukașenko și chiar după două luni subiectul încă nu este pe listă? Puterea noastră trebuie să se bazeze pe noi mijloace de acțiune și luare a deciziilor. Adoptarea  deciziilor de politică externă cu o majoritate calificată și stabilirea unui regim de sancțiuni în legătură cu respectarea drepturilor omului sunt două chestiuni urgente. Asta ne-ar permite să reacționăm rapid,  de exemplu în ce privește cazul otrăvirii lui Alexei Navalnîi“, a mai spus Dacian Cioloș.

În ce privește puterea economică a UE, Dacian Cioloș a subliniat importanța sectorului digital: „Puterea Uniunii Europene vine din influența economică. Influența noastră economică este legată de ambițiile noastre climatice, dar și de măiestria noastră în ceea ce privește lumea digitală. Parlamentul European a creat o comisie specială privind domeniul digital și inteligența artificială. Vom veni cu mai multe propuneri. Capacitatea noastră de a ieși mai puternici din criză și locul nostru în lume depind de asta“.

În ultima parte a intervenției sale, Dacian Cioloș a reiterat nevoia legării fondurilor europene de respectarea statului de drept și a valorilor europene. „Nu putem fi credibili în lume fără a fi noi înșine ireproșabili. Orice dezvoltare strategică trebuie să se bazeze pe valori solide, pe libertate, pe democrație și pe statul de drept.

Ce credibilitate putem avea dincolo de granițele Uniunii Europene dacă fiecare cetățean european nu se poate baza pe un sistem judiciar independent, care să nu fie supus niciunei presiuni politice sau clientelismului?

Dacă cetățenii europeni nu se pot baza pe o presă liberă, în care jurnaliștii nu sunt prizonierii unor oligarhi apropiați puterii?

Dacă fiecare cetățean nu poate avea acces la fondurile publice puse la dispoziție din cauza corupției?

Nu trebuie să ne facem iluzii: fără o injectare a valorilor europene, injectarea de lichidități financiare nu va fi eficace.

Dacă nu avem un fundament de valori comune, nu vom reuși să rezolvăm probleme concrete, precum coordonarea sanitară, pentru a face față pandemiei de COVID-19. Reclamăm această problemă de luni bune. Motivul pentru care această coordonare nu are încă loc este dorința unora de a hrăni un naționalism sanitar. Un șoc pentru valorile continentului nostru, mai mult decât un șoc în ceea ce privește solidaritatea. Nu trebuie să acceptăm acest lucru.

Uniunea Europeană trebuie să fie o forță capabilă să protejeze sănătatea, locurile de muncă și drepturile tuturor cetățenilor europeni“, a spus Dacian Cioloș în primul său discurs în plenul PE din această sesiune

Sursa: stiri.plus

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *