Informare Cancelarie Prefect

472 0

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

INSTITUȚIA PREFECTULUI – JUDEȚUL VÂLCEA

CANCELARIE PREFECT

COMUNICAT DE PRESĂ

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vâlcea, convocat în ședință extraordinară sâmbătă, 7 noiembrie 2020, la ordinul prefectului Sebastian Fârtat, a prelucrat, în vederea aplicării la nivelul județului, noile măsuri pentru prevenirea și combaterea răspândirii infectărilor cu noul coronavirus, prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 935/5.11.2020 și în Ordonanța de Urgență nr. 192/5.11.2020

Astfel, potrivit acestor prevederi, începând de luni, 9 noiembrie 2020, purtarea măștii de protecție de către persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani va deveni obligatorie în toate spațiile publice deschise și închise din țară, iar toate instituțiile publice, precum și toți operatorii economici publici și privați vor fi obligați să organizeze activitatea angajaților în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu sau, acolo unde specificul activităților nu permite acest lucru, să împartă personalul în cel puțin două grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin două ore.

De asemenea, magazinele se vor închide la ora 21:00, iar circulația persoanelor în afara locuințelor/gospodăriilor în intervalul orar 23:00 – 05:00 va fi interzisă.

Prin excepție, persoanele pot circula în acest interval orar doar pentru următoarele motive:

  • deplasarea în interes profesional;
  • deplasarea pentru asistența medicală de urgență și pentru achiziționarea de medicamente;
  • deplasarea pentru îngrijirea/însoțirea copilului, pentru asistarea persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori pentru decesul unui membru de familie;
  • deplasări în afara localităților a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada de interdicție, cum ar fi călătoriile efectuate cu avionul, trenul, autocarul sau alte mijloace de transport și care pot fi dovedite cu bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei.

Cu excepția călătoriilor care pot fi dovedite cu bilet sau prin altă modalitate de achitare a acestora, celelalte deplasări pe timp de noapte se vor face numai în baza unei declarații pe propria răspundere sau a adeverinței de la angajator, pentru cei care au program de lucru noaptea.

Formularele tipizate atât pentru declarația pe propria răspundere, cât și pentru adeverința de la angajator pot fi descărcate de pe site-ul www.stirioficiale.ro.

De asemenea, declarația poate fi scrisă și de mână. Acesta va cuprinde datele personale (nume, prenume, data nașterii, adresa locuinței), motivul  deplasării, data completării și semnătura.

ATENȚIE! Toate formularele trebuie să fie semnate olograf.

În ceea ce privește piețele agroalimentare, facem mențiunea că, pentru a veni în sprijinul producătorilor agricoli, la nivel județean, s-a decis ca autoritățile publice locale să ia toate măsurile necesare pentru a asigura în continuare funcționarea inclusiv a piețelor aflate în spații închise, care, de exemplu, pot fi mutate temporar în spații deschise, prin organizarea ca piețe volante sau, dacă este posibil, pot rabata/deschide suprafețele vitrate.

De asemenea, precizăm că, prin Ordinul Ministrului Educației și Cercetării nr. 5972/8.11.2020, începând de luni, 9 noiembrie 2020, activitățile didactice din toate unitățile de învățământ preuniversitar se vor desfășura exclusiv în mediul online, cursurile „față în față” fiind suspendate. Conform prevederilor acestui ordin, Inspectoratul Școlar Județean are obligația să asigure resursele educaționale pentru elevii care nu au acces la tehnologia informațională și internet pe toată perioada cât orele „față în față” vor fi suspendate.

Râmnicu Vâlcea, 8 noiembrie 2020

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *