Cvasul (la fel ca vodka) este o băutură emblematică pentru ruşi. Deşi are o istorie foarte lungă, această reţetă tradiţională nu şi-a pierdut popularitatea.
Ce este, de fapt, cvasul?
O băutură fermentată, probiotică, preparată din diferite tipuri de pâine (secară, grâu, orz) sau din diferite tipuri de fructe (mere, pere, lămâi, afine, mure, zmeură, coacăze).
Este considerată de ruşi un panaceu universal, un elixir, datorită valorii sale terapeutice extraordinare.
A reprezentat un remediu antibacterian salvator pentru bolnavii de febră tifoidă în timpul Primului Război Mondial, un aliment hrănitor pentru perioada cumplită de foamete, un tonic extraordinar în iernile geroase sau verile caniculare.
Cvasul era consumat în loc de apă, atât în spitale, cât şi pe front, unde soldaţii îl considerau întăritor şi energizant.
Cum se prepară?
Ingrediente:
- Cinci felii de păine de secară sau neagră (sau fructe, conform celor descrise mai sus);
- O sută grame stafide;
- O lingură şi jumătate de drojdie uscată (sau două cuburi de drojdie de bere, proaspătă);
- Două căni de zahăr sau miere;
- Cinci litri de apă.
Se pune apa la fiert. Până fierbe apa, se prăjesc feliile de pâine.
Când apa începe să fiarbă, se ia vasul de pe foc şi se adaugă pâinea şi stafidele. Se pune capacul şi se lasă la infuzat peste noapte (cel puţin opt ore).
A doua zi, se scot bucăţile de pâine şi se aruncă.
Într-un bol separat, se amestecă bine drojdia cu zahărul sau mierea şi se adaugă în vasul cu apă.
Se pune capacul şi se lasă la fermentat încă şase ore, timp în care se amestecă din oră în oră.
După acest interval, se strecoară printr-o bucată de tifon şi se pune în sticle curate.
Se pun sticlele în frigider şi se lasă 24 de ore. După acest interval. Cvasul este bun de băut. Se păstrează la frigider.
De reţinut!
Deşi, după standardele ruseşti, conţine foarte puţin alcool, cvasul este, totuşi, o băutură alcoolică.
De asemenea, se mai poate prepara din morcovi cu ghimbir sau sfeclă cu sare, în loc de zahăr.
Mihaela Iliescu