4 Februarie Ziua internaţională a fraternităţii umane (ONU)

921 0

În ziua de 4 februarie 2021, este sărbătorită, în premieră, Ziua internaţională a fraternităţii umane.

Adunarea Generală a ONU a adoptat, la 21 decembrie 2020, Rezoluţia 75/200 prin care a proclamat data de 4 februarie ca Zi internaţională a fraternităţii umane, potrivit un.org. În acest fel, a marcat aniversarea semnării, la 4 februarie 2019, a Documentului despre fraternitatea umană pentru pacea mondială şi convieţuirea comună de către Sfântul Părinte Papa Francisc împreună cu Marele Imam de Al-Azhar, Şeicul Ahmad Al-Tayyeb, în timpul călătoriei apostolice a Papei Francisc în Emiratele Arabe Unite, la 3-5 februarie 2019.

Propunerea stabilirii datei de 4 februarie ca Zi internaţională a fraternităţii umane a fost transmisă către ONU de Papa Francisc, împreună cu Marele Imam de Al-Azhar, Şeicul Ahmad Al-Tayyeb, printr-un mesaj adresat secretarului general al ONU, Antonio Guterres, la data de 4 decembrie 2019.

Rezoluţia ONU „recunoaşte contribuţia valoroasă a oamenilor din toate religiile sau credinţele pentru umanitate şi contribuţia pe care dialogul între toate grupurile religioase o poate aduce la o mai bună conştientizare şi înţelegere a valorilor comune împărtăşite de toată omenirea”, se arată la undocs.org. Esenţială pentru ziua de 4 februarie a fiecărui an va fi promovarea dialogului interreligios şi intercultural.

În mesajul său prilejuit de marcarea Zilei internaţionale a fraternităţii umane, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, subliniază importanţa promovării toleranţei culturale şi religioase, a bunei înţelegeri şi a dialogului interconfesional.

Papa Francisc a dezvoltat tema fraternităţii şi prieteniei sociale în enciclica „Fratelli tutti”, publicată la 3 octombrie 2020, în care abordează probleme stringente ale societăţii contemporane: pacea, solidaritatea, libertatea religioasă, dialogul şi caritatea, respectarea drepturilor fundamentale ale omului.

„Prietenia socială şi fraternitatea universală necesită în mod necesar o recunoaştere a valorii fiecărei persoane umane, întotdeauna şi pretutindeni” (Fratelli tutti, 106). În special în aceste vremuri de pandemie, e mai mult decât oricând nevoie de solidaritate şi fraternitate, colaborare şi caritate, care „ne îndeamnă la comuniune universală” (Fratelli tutti, 95), arată Arhiepiscopul Mitropolit romano-catolic de Bucureşti, ÎPS Aurel Percă, într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Romano-Catolică Bucureşti remis AGERPRES la 1 februarie 2021.

Ziua internaţională a fraternităţii umane este marcată în contextul Săptămânii armoniei interconfesionale la nivel mondial, un eveniment anual organizat, sub auspiciile Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), în prima săptămână din luna februarie (1-7 februarie 2021), conform www.un.org. Propunerea pentru marcarea acestei săptămâni a aparţinut regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei, fiind adoptată de Adunarea Generală a ONU la 23 noiembrie 2010.

( Sursa: AGERPRES)

 

Corina Enache

Articole asemănătoare

ASF: La mulți ani, Europa!

Postat de - 9 mai, 2021 0
FacebookTwitterCu ocazia sărbătoririi ”Zilei Europei”, Autoritatea de Supraveghere Financiară salută efortul depus la nivel european pentru dezvoltarea piețelor financiare nebancare.…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *