Cele mai eficiente alimente pentru curăţarea ficatului!

894 0

A trăi în această lume modernă duce de mai multe ori la un ficat obosit şi încărcat de toxine.

Atunci când mâncăm în exces (sau chiar în cantități moderate) alimente procesate sau prăjite, iar, în acelaşi timp, suntem expuşi la poluare şi la stres, ficatul nostru este primul afectat, fiind suprasolicitat și supraîncărcat.

Când ficatul este obosit, nu mai poate procesa toxinele și grăsimile în mod eficient.

Există multe alimente ce ne pot ajuta să curăţăm ficatul în mod natural, stimulând abilitatea lui naturală de a filtra toxinele din organism.   

Putem include aceste alimente în dieta zilnică, consumul lor (mai ales în stare crudă) este calea cea mai bună să ne păstrăm un ficat sănătos.

Să nu uităm de hidratarea corectă, cu apă pură, bio disponibilă, compatibilă cu celula umană şi, mai ales, să nu agresăm organismul cu excese şi dependenţe.

Turmericul

Este condimentul preferat al ficatului.

Adăugaţi un pic din acest zeu al detoxifierii în următoarea tocăniță de linte sau în orice fel de mâncare vegetariană și veţi obține o îmbunătățire a funcției hepatice, mai ales în combinaţie cu ghimbir, piper sau scorţişoară, condimente ce favorizează asimilarea.

Turmericul ajută la revitalizarea ficatului, prin ajutorul oferit enzimelor ce elimină în mod activ carcinogenii alimentari.

Usturoiul

Are abilitatea de a activa enzimele ficatului, ce  ajută organismul să elimine toxinele.

Usturoiul conține, de asemenea, cantități mari de alicină și selenium, două substanţe care ajută la curățarea organismului.

Sfecla și morcovii 

Foarte bogate în flavonoizi – acei compuși vegetali care colorează plantele în nuanțe vii și intense – și beta caroteni.

Consumul regulat de morcovi și sfeclă ajută la stimularea și îmbunătățirea funcției hepatice.

Legumele cu frunze verzi

Aliaţi puternici în procesul de detoxifiere a ficatului, legumele cu frunze verzi pot fi consumate crude, în salate delicioase, gătite la abur sau sub formă de sucuri obţinute prin presare la rece.

Foarte bogate în clorofilă, aceste legume absorb toxinele din mediul încojnurător, ce se regăsesc apoi  în fluxul sanguin.

Au capacitatea de a neutraliza metalele grele, chimicalele, pesticidele și, ca atare, reprezintă un mecanism extrem de puternic de apărare a ficatului.   

Introduceţi în dietă legume, precum dovleci, castraveți, pepeni, rucola, păpădie, spanac, frunze de muștar și cicoare.

Toate acestea vor ajuta la creşterea secreției biliare, substanţă ce elimină toxinele din organism.

 

Merele 

Cu un conținut bogat în pectine, merele dețin compușii necesari organismului pentru a se curăţa și pentru a elimina toxinele din tractul digestiv.

La rândul său, un sistem digestiv curat ajută ficatul să facă faţă mai uşor cantităţii de toxine în timpul procesului de detoxifiere.

Cereale fără gluten sau pseudocereale

Nu numai că avem nevoie de o alternativă la cerealele consumate, cum ar fi quinoa, meiul sau hrișca, dar dacă în alimentația noastră există grâu, făină sau alte cereale integrale, e timpul să facem schimbări.

Ficatul este cel care filtrează toxinele din organism, iar cerealele care conţin gluten sunt pline de așa ceva.

Un studiu de acum câțiva a arătat rezultate anormale la testul enzimelor din ficat, acesta fiind doar unul din multele aspecte negative.

Lămâi și limes (lămâi verzi)

Conţin cantități mari de vitamina C, ce ajută organismul la sintetizarea materialelor toxice în substanțe ce pot fi absorbite de apă.

Un pahar de suc proaspăt dimineaţa ajută la stimularea ficatului.

Varză 

Consumul de varză ajută la stimularea activării a două enzime de detoxifiere foarte importante, care ajută la eliminarea toxinelor.

Consumaţi salată de varză, supă de varză și varză acră, ori de câte ori aveţi ocazia.

Grapefruit

Bogat atât în vitamina C, cât şi în antioxidanţi, grapefruit-ul accelerează procesele naturale de detoxifiere a ficatului.

Un pahar mic de suc proaspăt dimineaţa ajută la creşterea producției de enzime detoxifiante din ficat, iar acestea ajută la eliminarea agenților carcinogeni și a altor toxine.

Ceaiul verde 

Această băutură este foarte dragă ficatului, mai ales prin conţinutul de antioxidanţi.

Ceaiul verde este un mod grozav de a ne îmbunătăţi dieta zilnică.

Avocado

Acest super aliment extrem de dens și hrănitor ajută organismul să producă glutation, un compus care este necesar ficatului în eliminarea toxinelor.

Uleiul de măsline 

Uleiurile organice presate la rece, precum cele de măsline, cânepă sau seminţe de in, sunt minunate pentru ficat, atunci când sunt consumate cu moderaţie.

Ele ajută organismul, oferindu-i o bază de lipide care pot absorbi toxinele, iar în acest fel, o parte din povara ficatului este înlăturată,

Legumele din familia cruciferelor 

Consumul de broccoli și conopidă va crește cantitatea de glucozinolat din organism, accelerând  producerea de enzime  în ficat.

Aceste enzime naturale ajută la eliminarea carcinogenilor, dar și a altor toxine, ceea ce scade semnificativ riscurile asociate cancerului.

Nuci

Cu un conținut ridicat de arginină (un aminoacid), nucile ajută ficatul să elimine amoniacul.

Nucile sunt pline și de glutation (o peptidă) și acizi grași Omega-3, ce ajută ficatul să se detoxifice.

Asiguraţi-vă că mestecaţi nucile bine (până se lichefiază) înainte să le înghiţiţi.

Anghinarea

Este leguma cu cea mai mare cantitate de antioxidanţi în conţinut. Quercitina, rutina, antocianina, cinarina, luteolina şi silimarina sunt unii din cei mai puternici antioxidanţi pe care îi conţine anghinarea.

Are un puternic efect diuretic, curăţă de toxine sângele, ficatul şi rinichii.

 

 

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *