Râmnicul uitat – Alimentarea cu apă a orașului

1512 0

“Aprovizionarea cu apă potabilă a reprezentat o preocupare constantă a autorităților locale.
Încă din timpul vizitei domnitorului Barbu Știrbei, în anul 1854, municipalitatea a arătat “că acest oraș ar avea completă trebuință de fântâni prin străzile sale”.
De aceea s-a întocmit devizul de către inginerul statului, pentru aducerea apei la izvorul de la Inătești.

S-a încheiat contractul cu meșterii fântânari, i s-a procurat suma de 56.000 lei prevăzută în contract. Banii s-au strâns de la orășeni și “după ce s-a sfredelit parte din oraș și s-a stricat pavagiul, nu s-au făcut nici cișmele până acum(2 septembrie 1859) și banii s-au cheltuit”.

La 10 ianuarie 1859 inginerul Vairah solicită Departamentului din Lăuntru să aprobe cheltuielile efectuate la fântânile orașului Râmnic și cere angajarea unui meșter fântânar care să se ocupe de repararea conductei de aprovizionare cu apă, asigurând începerea lucrărilor încă din aprilie. Zissu Dumitrescu, prezidentul orașului, se adresa printr-o telegramă directorului Lucrărilor Publice invitându-l să ia măsuri pentru construirea de cișmele, “căci banii se cheltuiseră, izvorul nu se mai putea aduce și stradele stau baricadate de șanțuri”.

Edilii s-au preocupat și pentru cercetarea izvoarelor minerale, a debitului și calităților curative, pentru a detrermina o creștere a folosirii lor în parcul Zăvoi…
Se introduce apa curentă și canalizarea, din anul 1906 orașul este canalizat.
În anul 1909 se asfaltează 2951 mp din trotuarele de pe străzile Gării, Carol I, Călărași, Episcopiei și bulevardul Tudor Vladimirescu. Edilii locali au hotărât cumpărarea a trei stropitori, una cu turbină și alta cu două brațe de împroșcat apa, toate achiziționate de la fabrica Lemaître din București.”

Corneliu Tamaș- “Istoria Municipiului Râmnicu Vâlcea”

Principala sursă de alimentare cu apă a orașului a fost pentru multă vreme Fântâna lui Turbatu, numită după cel care a construit-o în 1844 – Constantin Măldărescu, zis Turbatu. În acest loc a fost intonat pentru prima oară, la 29 iulie 1848, cântecul “Deșteaptă-te, române”, ce va deveni imnul național al României.
Sursa foto: limbimoderneblogspot.com

 

Curierul de Râmnic

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *