Proteste față de noile măsuri. Însă, acestea sunt menite a salva vieți. Cîțu, îndemn la calm

440 0

Autoritățile române încearcă să explice populației nemulțumite de restricțiile din weekend, sau, unde este cazul, zilnice, acolo unde incidența virusului depășește  4 la mie și chiar 7,5 la mia de locuitori, că numai prin respectarea acestor măsuri putem să îi ajutăm pe medici să câștige timp în lupta cu noul coronavirus și să ieșim din această situație aproape neagră, cât mai repede.

Mii de persoane au ieșit în stradă noaptea trecută în mai multe orașe ale țării pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de decizia autorităţilor centrale de a interzice circulaţia în weekend, după ora 20.00 în localităţile cu incidenţă a cazurilor de COVID-19 mai mare de 4 la mia de locuitori.

Premierul Florin Cîțu face, astfel, un  îndemn la calm și un apel la solidaritate pentru a trece împreună peste această pandemie și pentru a contribui, prin respectarea măsurilor de restricție, la încetinirea gradului de răspândire a virusului. Măsurile urmăresc să salveze vieți, nu este un atac la libertatea oamenilor.

„Românii pot să protesteze atât timp cât nu încalcă legislația. Îi înţeleg că după un an au obosit, toţi am obosit”

Acesta spune că românii pot protesta atâta timp cât respectă legislația. El mai spune că înțelege oboseala oamenilor, după un an de pandemie de coronavirus, dar că e nevoie de încă un efort până când majoritatea populației va fi vaccinată.

El a spus că noile măsuri restrictive din România sunt „unice în Europa”, pentru că au fost stabilite în funcție de incidența cazurilor de COVID.

„Știm că există în societate o oboseală după un an în care am combătut această pandemie, dar încă nu am trecut. E novoie de încă un efort să trecem peste această perioadă. Am luat măsuri pentru a încetini gradul de răspândire a virusului şi pentru a ne permite să accelerăm campania de vaccinare”. Premierul a adăugat că România va avea în plus 4,5 milioane de doze de vaccin în luna aprilie.

„Vom creşte capacitatea de a vaccina la 100.000 de persoane zilnic şi, faţă de planul iniţial, dacă acest calendar de livrare a vaccinurilor se păstrează, vom putea vorbi de vaccinarea a 10 milioane de cetăţeni în luna august, în loc de luna septembrie. Dar totul depinde de noi, să putem şi să mergem să ne vaccinăm”.

Tolerant, premierul a adăugat: „Românii pot să protesteze atât timp cât nu încalcă legislația în vigoare. Dreptul de a avea o opinie în România rămâne, avem opinii diferite, pentru mine foarte important e să continue campania de vaccinare. Este foarte important să găsim cele mai bune măsuri pentru a-i ajuta pe români. Ştiţi foarte bine, sunt spitale foarte aglomerate, de aceea luăm aceste măsuri. În acest moment pe acest lucru mă concentrez. Oamenii trebuie să respecte legea, toţi trebuie să respectăm legea. Am comandat doze de vaccin mai multe decât am avea nevoie, pentru a ne asigura că dacă este nevoie şi anul viitor vom avea acest vaccin. Dacă nu este nevoie, vom putea să exportăm. Adică trebuie să ajutăm şi populaţia din jurul României, nu este de ajuns să vaccinăm cetăţenii României dacă vrem să scăpăm de pandemie. Vom face toate eforturile şi sunt gata să stau la masă cu orice vine cu soluţii pentru a-i ajuta pe români în această perioadă dificilă”, a adăugat el.

Raed Arafat a anunţat, săptămâna trecută, că în localităţile unde incidenţa cazurilor de COVID-19 trece de 4 la mia de locuitori circulaţia în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică va fi permisă până la ora 20.00, iar activitatea operatorilor economici se va desfăşura până la ora 18.00. În cazul în care se va depăşi incidenţa de 7,5 la mia de locuitori, aceste măsuri vor fi valabile şi în timpul săptămânii. Acesta a fost invitat la PNL să explice de ce s-au luat noile măsuri.

C.R. 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *