Cioloş vrea reluarea discuţiilor pe descentralizare şi comasarea localităţilor mici

745 0

În 20016, pe când era premier al României, Dacian Cioloș le cerea primarilor de comune ca, în cazul în care nu sunt de acord cu desfiinţarea şi comasarea localităţilor mici, să vină cu soluţii pentru eficienţa utilizării resurselor bugetare. El anunța atunci comasări ”voluntare” de localități pentru reforma teritorială.

Liderul formațiunii PLUS revine astăzi cu idea comasării localităților, anunțând că noua coaliție de guvernare vrea să stimuleze comasarea voluntară a localităților pentru a scădea costurile de funcționare. Dacă aceste comasări voluntare nu se vor produce, coaliția ar putea trece la comasări forțate în cazul localităților care nu se pot susține.

În ceea ce privește reforma administrației și eventualele concedieri ale bugetarilor angajați pe ușa din dos, co-președintele USR PLUS a declarat pentru o publicație centrală că, în acest moment se face o evaluare a administrației, ce va fi urmată de o reformă. Printre instituțiile care ar trebui să dispară, în viziunea lui Cioloș, se numără Academia Oamenilor de Știință.

“Noi vrem să venim într-o primă fază cu comasări voluntare. Adică să-i stimulăm pe primari să aibă proiecte comune sau să împartă acelaşi departament de resurse umane, juridic, administrativ şi aşa mai departe, care să pregătească proiecte de investiţii pe infrastructură, de exemplu şi să avem proiecte de investiţii asumate comun de mai multe unităţi administrativ-teritoriale. Pentru a stimula primarii să facă lucrul ăsta ne gândim la nişte măsuri incitative prin care să primească mai mulţi bani de la buget, de exemplu, sau să primească anumite facilităţi atunci când se distribuie bugetul”.

Există posibilitatea ca aceștia să refuze ideea, însă Cioloș crede că problema se poate rezolva prin niște proiecte pilot, cu o propunere legislativă asumată politic și gândită astfel încât să devină funcțională.

O altă problemă inerentă va fi cea legată de concedierea bugetarilor. “ Noi nu o să facem o reformă discutând doar de dragul de a da afară nişte oameni şi de a simplifica schemele. Vrem să facem o reformă ca să ameliorăm funcţionarea administraţiei publice. Şi asta poate să însemne că unii oameni care au ajuns acolo prin sinecuri politice, pe pile, pe nepotisme, nu au ce căuta în administraţia publică şi ei trebuie să plece. Nu înseamnă că vor rămâne fără loc de muncă, pentru că avem deficit de forţă de muncă în sectorul privat, pot trece prin programe de calificare şi să-şi găsească un loc de muncă corect, deci nu se pune problema să dai afară oameni care să stea în şomaj pentru că ai deficit de forţă de muncă, dar putem avea şi fenomenul invers, unde să luăm din sectorul privat oameni cu competenţă managerială care pe anumite posturi în administraţia publică pot fi foarte eficienţi. Asta înseamnă reforma în administraţie şi profesionalizare. Dar în primul rând trebuie să definim clar care sunt atribuţiile unor instituţii. Noi avem unele instituţii care trebuie să dispară, pur şi simplu”.

Cioloș mai e de părere că şi în subordinea Guvernului direct, sau a unor ministere trebuie făcute evaluări ale personalului şi, prin digitalizarea şi interconectarea unor ministere şi instituţii sau agenţii, altele pot să dispară sau să-şi reducă mult activitatea ori să şi-o reorienteze. Într-o primă fază va fi nevoie de personal calificat care să cunoască aplicaţiile din administraţia publică în relaţie cu cetăţenii şi care să se ocupe şi de traininguri.
C.R.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *