În seara zilei de 19 februarie începând cu ora 19.00, Instituția Prefectului – Județul Vâlcea va găzdui un spectacol de proiecții video dedicat sculptorului Constantin Brâncuși și creației sale

502 0

INFORMARE DE PRESĂ

Evenimentul are loc în cadrul manifestărilor organizate pentru a marca 145 de ani de la nașterea marelui sculptor român, originar din județul Gorj, și vine în completarea simpozionului online „Sculptura literaturii și matematica artei”, ce va avea loc în aceeași zi, de la ora 17:00, și la care participă elevi și profesori din județul Vâlcea.

„Printre valorile pe care România le-a dat omenirii, sculptorul Constantin Brâncuși este cu siguranță una unică și originală. Și asta nu numai datorită contribuției covârșitoare și incontestabile pe care a avut-o la dezvoltarea sculpturii contemporane, cât mai ales datorită genialității lui, cea care a făcut să se vorbească despre el pe întregul mapamond.

Numele său este pomenit în permanență în România și acum, la mai bine de 60 de ani de la moartea sa, în țară fiind sute de străzi și bulevarde care-i poartă numele și sute de statui care-l înfățișează. Figura sa a apărut pe prima bancnotă emisă în România după 1989, cea de 500 de lei, iar în lume este printre puținele personalități românești ale căror creații sunt cunoscute de pe scară largă, de la copii până la vârstnici.

Lucrările lui Constantin Brâncuși stârnesc și acum interesul colecționarilor și se vând la licitații cu milioane de dolari, în lumea artei plastice internaționale fiind deoseori numit „părintele sculpturii moderne” sau „Titanul”.

În limba egipteană, cuvântul sculptor înseamnă creator, un cuvânt care cred că i se potrivește foarte bine lui Brâncuși, un artist născut într-o familie de oameni simpli, de la țară, care a refuzat să urmeze linia clasică a sculpturii din acea perioadă, dominată de imitația mecanică a naturii, creându-și un stil propriu, în care se regăsesc atât felul de a gândi al țăranului român, cât și eleganța și rafinamentul artei plastice pariziene.

Vă invit, așadar, să pătrundeți în această lume fascinantă a creației lui Constantin Brâncuși și să-i aflați povestea de viață, una la fel de fascinantă ca și opera sa” , a transmis prefectul județului Vâlcea, Sebastian Fârtat.

Organizatorii acestor evenimente ce se desfășoară în cadrul Zilei Naționale Constantin Brâncuși, sărbătorită din 2015 în fiecare an pe 19 februarie, sunt Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea, Instituția Prefectului – Județul Vâlcea și Direcția Județeană pentru Cultură Vâlcea.

Râmnicu Vâlcea, 18 februarie 2021

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *