Prima țară din lume care obligă giganţii tehnologici să plătească conţinutul media

69 0

Potrivit Agerpres, Parlamentul australian a adoptat joi o lege care obligă giganţii tehnologici să plătească mass-media pentru preluările de conţinut.

Legea a fost adoptată după ce companiile Facebook şi Google au ajuns la un acord cu autorităţile pentru a evita să fie supuse unui arbitraj obligatoriu.

Acest act normativ deschide calea pentru ca Facebook şi Google  să investească zeci de milioane de dolari în acorduri pentru conţinut local și s-ar putea dovedi un model pentru rezolvarea conflictelor dintre giganţii tehnologici, care domină internetul şi captează o parte semnificativă a veniturilor din publicitate şi autorităţile de reglementare din întreaga lume

Conform declarațiilor guvernului australian, legea va garanta că organizaţiile de presă „sunt compensate în mod echitabil pentru conţinutul pe care îl generează, contribuind astfel la menţinerea vie a jurnalismului de interes public în Australia”.

Google va plăti pentru conţinutul de ştiri care apare în noul său instrument numit Google News Showcase, iar Facebook va trebui să plătească furnizorii care apar în produsul său News, ce urmează să fie lansat în Australia, în cursul acestui an.

Grupul lui Mark Zuckerberg a anunţat că va investi cel puţin un miliard de dolari în conţinut de ştiri în următorii trei ani. Această sumă, comunicată miercuri într-o postare pe blog de Nick Clegg, responsabil pentru afaceri publice, se adaugă celor 600 de milioane de dolari investiţi în mass-media, din 2018.

Google şi-a exprimat deja acordul să plătească „sume semnificative” în schimbul conţinutului oferit de grupul de presă al magnatului Rupert Murdoch, News Corp, care a făcut presiuni în favoarea adoptării acestei legi în Australia.

Facebook şi Google au la dispoziţie două luni pentru a încheia alte acorduri prin care să evite un arbitraj obligatoriu.

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *