Bugetarii se vor putea pensiona și mai târziu de 65 de ani

476 0

Proiectul Ministerului Muncii ce prevede că bugetarii angajaţi plătiţi din sistemul public, se vor putea pensiona mai târziu de 65 de ani,  urmează să fie prezentat în următoarea ședinţă de Guvern, iar pensia nu va mai putea fi cumulată cu salariul de la stat.
Cu suportul unei anumite părți a presei, vestea a fost interpretată și înțeleasă greșit de către mulți români; nu, nu este vorba de creșterea vârstei de pensionare, ci de posibilitatea ca cei care ating vârsta de 65 de ani să poată, la alegere, să își continue activitatea, însă va trebui ca aceștia să opteze între salariu și pensie.

Proiectul de interzicere a cumulării pensiei cu salariul la stat va fi prezentat zilele următoare în şedinţă de Guvern.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan a declarant că acest proiect face referire doar la pensionarii din sistemul public. „Un principiu de bază este acela de a permite celor care doresc să lucreze în sistemul public să opteze să muncească o perioadă mai lungă de timp.  În acelaşi timp, în momentul în care se face această opţiune pentru activitate la stat, să nu se cumuleze şi pensia, plătită evident tot din resurse publice.   Mai mult decât atât, în momentul în care un pensionar doreşte să se reangajeze la stat până la vârsta maximă de pensionare, poate să o facă. Vorbim despre cumul-pensie salariu la stat”.

În prezent, legea pensiilor prevede pensionarea bărbaţilor la vârsta de 65 de ani, în timp ce vârsta de pensionare a femeilor creşte gradual, de la 61 de ani în prezent, la 63 de ani în 2030, pentru femei existând deja posibilitatea optării rămânerii în câmpul muncii până la 65 de ani, la fel ca bărbaţii.

Articole asemănătoare

O nouă zi, o veste bună!

Postat de - 10 martie, 2021 0
FacebookTwitterAm depus împreună cu colegii mei senatori PNL, Laura Iuliana Scântei, Alina-Ștefania Gorghiu și Cristian Tăgârlaș, o inițiativă legislativă mult…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *