România riscă să piardă sume importante din PNRR, din cauza unor conflicte politice

65 0

Cele 30,5 miliarde de euro pe care România le-ar putea accesa prin Planul Național de Redresare şi Rezilienţă sunt în pericol, din cauza unor conflicte politice între PSD și partidele din Coaliția de guvernare.

Social-democrații cer Guvernului să vină în Parlament cu proiectele finanțate din bani europeni și amenință că, în caz contrar, vor bloca ratificarea tratatului care prevede creșterea contribuției României la Uniunea Europeană.

Accesarea fondurilor europene depinde de majorarea contribuției, declară surse politice pentru Digi24.

Toate statele membre ale Uniunii Europene au fost de acord să crească această contribuție, de la 1,2%, la 1,4% din Venitul Național Brut. Este o decizie temporară, dar necesară, pentru a acoperi fondurile pe care Comisia Europeană le va aloca pentru redresare și reziliență.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, în luna februarie, decretul prin care crește contribuția la bugetul UE, pe care l-a trimis Parlamentului pentru aprobare. Potrivit documentului, nivelul contribuției va fi în acest an de 1,4% din Venitul Naţional Brut, respectiv suma de 2,357 miliarde de euro.

Parlamentul  României trebuie să adopte această majorare, dar, fiind vorba de un tratat, este nevoie de votul a  două treimi dintre parlamentari. Astfel,  este nevoie și de voturile PSD.

Într-o discuție cu Ludovic Orban, președintele PSD, Marcel Ciolacu, i-ar fi transmis acestuia că dacă Planul Național de Redresare nu va fi prezentat în Parlament, PSD nu va vota ratificarea majorării contribuției României la UE, ceea ce ar crea probleme la nivelul blocului comunitar.

„Este singura variantă, după ce la buget au împărțit bani doar către administrațiile conduse de partidele din coaliție”, susțin surse din PSD.

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Informare OCPI Vâlcea

Postat de - 31 martie, 2020 0
FacebookTwitter             COMUNICAT DE PRESĂ 31.03.2020 Măsurile luate de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Vâlcea, la jumătatea lunii martie,…

Comunicat APAVIL SA

Postat de - 6 octombrie, 2020 0
FacebookTwitterAvând în vedere necesitatea intervenirii asupra rețelei de canalizare din beton Dn300 mm, H=6,5 m, existentă pe strada Mihai Viteazu,…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *