Crucea domnitorului Șerban Basarab a împlinit 365 de ani

753 0

Chiar de Ziua Sfinților 40 de mucenici din Sevastia, Crucea cea veche din curtea Arhiepiscopiei Râmnicului a împlinit 365 de ani, parcă, simbolic, exact câte zile are un an.

Potrivit prof. dr. Florin Epure, director executiv la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vâlcea, în primăvara anului 1656, domnitorul Constantin Şerban Basarab (1654-1658) ridica o cruce mare de piatră pe locul unde odinioară se întindeau viile eparhiei. Crucea a închinat-o Sfântului Ierarh Nicolae, patronul așezământului eparhial.

Voievodul a înscris pe cruce, pentru nemurire, următoarele cuvintele: „Cu voia Tatălui şi cu ajutorul Fiului şi cu săvârşirea Sfântului Duh, Amin. S-a ridicat această cinstită cruce, în ruga şi lauda celui întru sfinţi, părintelui nostru Nicolae de la Mira Lichiei. Şi a ridicat această cruce, Io Constandin Şerban voievod şi doamna lui, Bălaşa, cu binecuvântarea părintelui Dionisie, episcopul Râmnicului; luna martie 9, anul 7164[1656]”.

În medalionul din câmpul superior al crucii este reprezentată acvila munteană cu crucea în cioc, inscripţia întâlnită frecvent pe braţele crucilor “IS”, “HS”, “NI”, “KA” (Iisus Hristos biruitor) şi un fragment dintr-un tropar. Pe o latură a crucii sunt gravate simboluri vegetale stilizate.

Crucea monument-istoric a fost strămutată pe locul aflat în spatele cancelariei arhiepiscopale de către Înaltpreasfinţitul Gherasim al Râmnicului, în iunie 2008, aceasta fiind consemnată pe piatra de marmură din faţa monumentului.

K.R.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *