Peste 50.000 de gospodării din întreaga țară au fost selectate aleatoriu pentru a participa la recensământul de probă efectuat de Institutul Național de Statistică în luna martie 2021, ca etapă de pregătire a Recensământului Populației și Locuințelor care va avea loc în semestrul I al anului 2022.
Ce este Recensământul de probă? Pentru desfășurarea în bune condiţii a Recensământului Populației și Locuințelor care va avea loc în anul 2022, Institutul Naţional de Statistică demarează în acest an un Recensământ de probă, un exercițiu cu scopul de a ne asigura că în momentul lansării Recensământului propriu-zis, totul va funcționa ireproșabil. Cine participă la Recensământul de probă? Toate persoanele, indiferent de cetățenie, care au reședința obișnuită pe teritoriul României. Reședința obișnuită reprezintă locul în care o persoană îşi petrece în mod obişnuit perioada zilnică de odihnă, fără a ţine seama de absenţele temporare pentru recreere, vacanţe, vizite la prieteni şi rude, afaceri, tratamente medicale sau pelerinaj religios. Reşedinţa obişnuită poate să fie aceeaşi cu domiciliul sau poate să difere, în cazul persoanelor care aleg să-şi stabilească reşedinţa obişnuită în altă localitate decât cea de domiciliu din ţară sau străinătate.
“Ați primit acest pliant deoarece ați fost selectat să faceți parte din eșantionul recensământului de probă, din luna martie a acestui an. Aveți posibilitatea de a vă autorecenza, prin completarea online a chestionarului individual. Dacă, din motive întemeiate, nu vă veți putea autorecenza, în ultimele zile din luna martie, veți primi vizita unui recenzor la reședința dumneavoastră pentru desfășurarea interviului. Autorecenzarea aduce ca beneficii: protecție împotriva SARS-Cov 2 prin evitarea contactului cu persoane externe locuinței dumneavoastră, gestionarea timpului liber conform preferințelor, asigurarea calității răspunsurilor furnizate direct de dumneavoastră. “Vă încurajez să participați la recensământul de probă și vă mulțumesc că ne sunteți alături în acest demers important pentru noi toți!” Mesajul aparțíne lui Tudorel Andrei, Președintele Institutului Național de Statistică.
Ce trebuie să faceți dacă ați fost selectați?
Pasul 1: să completați formularul de preînregistrare, pentru toți membrii gospodăriei, disponibil la adresa: https://rpl.insse.ro/ sau scanând codul QR de pe verso. Pasul 2: fiecare membru al gospodăriei să completeze chestionarul individual, accesându-și propriul chestionar prin link-ul primit pe adresa de email indicată, la preînregistrarea de la Pasul 1. Având în vedere condițiile sanitare impuse de pandemia de COVID-19, este recomandat să vă autorecenzați! Ce trebuie să faceți în perioada 22-31 martie 2021? Să primiți, în cazul în care, din motive întemeiate, nu veți reuși să vă autorecenzați, vizita recenzorului pentru completarea chestionarului prin metoda interviului fațăîn-față. Recenzorul se va identifica prin legitimaţia de serviciu emisă de Direcţia Teritorială de Statistică.
Informațiile au fost culese de pe site-ul instituției.