Ni s-a părut interesant, logic și de bun simț acest mesaj

622 0

Ca un excelent profesionist în domeniu, directorul Romsilva Vâlcea, Gheorghe Mihăilescu, consideră corect un punct de vedere adresat mass- media, al Asociației Profesionale a Forestierilor din România, și, la fel credem și noi, pentru că, nu orice acțiune ce are loc la nivelul exploatării materialului lemnos este neapărat una ilegală. Este, cel puțin în mediul virtual, o adevărată isterie legată de acest subiect sensibil, ce-i drept, tăierile ilegale sau effectuate în baza unor contracte vechi sunt absolut condamnabile, dar la fel  de adevărat este și că nu ne putem lipsi de lemnul din care se face mobilierul, hârtia pe care scriem sau din care ne încălzim.

“Asociația Forestierilor din România – ASFOR  face un apel public către toți formatorii de opinie de a prezenta într-un mod echilibrat și corect realitățile din domeniul economiei forestiere.

În contextul Scrisorii de punere în întârziere adresată de către Comisia Europeană Guvernului României și a declarațiilor Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, mulți formatori de opinie din mass-media și mediul online se grăbesc să prezinte orice activitate de recoltare, transport și procesare a lemnului ca fiind ilegală sau o defrișare.

Pentru buna informare a opiniei publice dorim să precizăm că activitatea de recoltare a lemnului nu înseamnă defrișare. Folosirea cuvântului „defrișare” în alt context decât acela de schimbare a categoriei de folosință a terenului forestier este eronată. Putem vorbi de defrișare la construirea unei autostrăzi sau, de exemplu, a pilonului podului de la Brăila.

În fiecare birou și casă din România se găsesc piese de mobilier din lemn, produse din celuloză și hârtie, iar toate imobilele folosesc în procesul de construcție elemente din lemn – rodul muncii a sute și mii de români, în condiții de muncă grele, de multe ori în ploaie și frig.

Firmele din domeniul economiei forestiere sunt permanent supuse rigorii controalelor a zeci de instituții ale statului român – poliție, jandarmerie, garda forestieră, ocoale silvice, ANAF, vamă etc – mai mult decât oricare alt domeniu de activitate.

Este dificil pentru opinia publică să își formeze un punct de vedere corect, atunci când sunt prezentate situații care, din necunoașterea particularităților tehnice, sunt ușor interpretate ca activități ilegale.

În cea mai recentă situație de acest gen, formatori de opinie din mediul online prezintă cu insistență, ca ilegală, activitatea de tocare a lemnului. Evident că această activitate este legală. Poți spune oare, cu bună credință, că activitatea morarului de a toca grâul pentru a face făină este ilegală?

Prin tocare, lemnul este colectat și folosit în industria plăcilor sau ca lemn energetic. Poate puțini știu că mobilierul din pal sau blaturile din bucătărie au ca materie primă și tocătura din lemn.

Protejarea pădurilor nu înseamnă oprirea recoltelor de lemn, ci presupune în primul rând creșterea gradului de utilizare a lemnului pentru a reduce impactul de recoltare asupra pădurilor.

Asociația Forestierilor din România – ASFOR  contribuie activ, prin activitatea sa, la lupta împotriva tăierilor ilegale și a îndreptării imaginii unui domeniu de activitate la fel de vechi ca și poporul român.

Președinte, Ciprian Dumitru Muscă”

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *