Vaccinarea cu a treia doză ar putea începe în luna octombrie, în România

Cum pot alege vâlcenii serul anti-Covid cu care să se vaccineze

1978 0

Deşi autorităţile ne-au spus de mai multe ori că nu putem alege vaccinul anti-COVID cu care să fim imunizaţi, înainte de a ne programa, în realitate, acest lucru se poate face, cu ajutorul a două platforme online independente – Vaccin.live şi Graphs.ro, ce ne oferă posibilitatea să selectăm centrul de vaccinare, în funcţie de serul pe care îl preferăm.

Pe prima pagină a site-ului vaccin.live, utilizatorul vede harta României împărţită pe judeţe, fiecare cu o culoare, în funcţie de disponibilitatea vaccinurilor: roşu închis – nu sunt locuri disponibile pentru programare, roşu deschis – sunt 500 de locuri libere, galben – 1.500 de locuri libere, verde deschis – 3.000 de locuri libere.

“Necesitatea am constatat-o atunci când multe persoane s-au plâns de faptul că trebuie să acceseze în permanenţă sistemul https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ pentru a verifica dacă au apărut locuri noi în centrele de vaccinare”, au explicat pentru Ora de Sibiu reprezentanţii echipei.

Persoana interesată poate vizualiza prin simpla accesare a portalului http://vaccin.live dacă sunt locuri disponibile, dar când selectează un centru poate vedea, automat, şi ce fel de vaccin este folosit în respectiva unitate.

De exemplu, dacă accesăm județul Vâlcea, vedem că, în acest moment, sunt deschise 12 centre de vaccinare (9 folosesc vaccinuri Pfizer, 3 folosesc serul AstraZeneca), toate cu zero locuri libere și urmează să fie deschise alte nouă.

15.500 este numărul persoanelor înscrise pe listele de așteptare din județul Vâlcea,  în acest moment.

Știm deja că în ședința de vineri, 19 martie, a Comitetului Județean pentru Situații de Urgente, s-a aprobat înființarea a trei noi centre de vaccinare, începând cu data de 23 martie, în localitățile: Călimănești (strada Pieței nr.4, Centrul 2), Budești (Căminul Cultural Ruda, Centrul 2) și Râmnicu Vâlcea (Școala Gimnazială “Anton Pann”, strada Lucian Blaga nr.3, Centrul 2). În aceste centre noi se vor utiliza vaccinuri Pfizer.

Începând cu data de 1 aprilie vor fi deschise alte șase noi centre, în Mihăești (sat Buleta), Lădești, Băbeni, Orlești, Sutești, Râmnicu Vâlcea (Liceul Sanitar “Antim Ivireanul”), toate prezente pe platforma națională de vaccinare.

O aplicaţie asemănătoare a fost adăugată ca secţiune distinctă site-ului Graphs.ro.

„De acum puteti vedea vaccinurile folosite pe centre: https://www.graphs.ro/vaccinare_tip.php. Ştiu că e informaţia momentului şi toată lumea m-a întrebat ce vaccin e în centrul X sau Y. Aşa că, acum, le puteţi parcurge uşor. Am adăugat şi un buton să vedeţi doar centrele exclusiv cu Pfizer/Moderna/AstraZeneca. Nu sunt chiar toate centrele prezente pe listă, dar le are pe majoritatea. Informaţiile sunt extrase din datele oficiale de transparenţă. Când se mai updatează acestea, voi mai adăuga”, a scris Dragoş Vana (unul dintre deținătorii platformei), pe Facebook, atunci când a lansat aplicaţia.

Cele două platforme puse la dispoziţia românilor în mod gratuit de către dezvoltatori privaţi sunt, aşa cum subliniază aceştia, nişte site-uri care vin în completarea platformei naţionale de vaccinare.

Vaccin.live şi Graphs.ro preiau datele din platforma de vaccinare şi le transpun într-un format vizual prietenos din punct de vedere al utilizatorului. Dezvoltatorii îi încurajează pe români să acceseze site-urile lor în mod orientativ, apoi să se programeze pe platforma oficială.

Platfoma oficială este, însă, neprietenoasă cu utilizatorul, iar asta se adaugă lipsei de transparență a autorităților.

Platforma naţională de vaccinare funcţionează în felul următor:

Utilizatorul intră pe adresa https://vaccinare-covid.gov.ro/. Aceasta se deschide cu o fotografie pe aproape tot ecranul, albastră, care nu are nicio funcţionalitate.

Pentru a se programa, utilizatorul va căuta pe tot ecranul, până va găsi, în stânga-sus, butonul „Programează-te”, chiar în dreptul siglei Guvernului. Când apasă pe acel buton, utilizatorul ajunge la o hartă cu puncte portocalii, galbene sau verzi, ce reprezintă centrele de vaccinare din întreaga ţară, în funcţie de numărul de locuri disponibile.

Judeţele nu sunt reprezentate distinct pe hartă, astfel că utilizatorul trebuie să dea zoom, apoi ar putea căuta municipiul-reşedinţă de judeţ. Accesând, pe rând, punctele de pe hartă, utilizatorul poate vedea adresa centrului de vaccinare (inclusiv latitudinea şi longitudinea exprimate în grade), locurile libere, dar nu şi tipul de vaccin folosit.

 

Mihaela Iliescu

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *