Ziua Mondială a Apei

869 0

Apa este bunul nostru cel mai de preţ. Pentru că face parte într-un mod atât de fundamental din organismul uman, a ne lipsi de apă înseamnă a ne lipsi de noi înşine.

Nimeni nu poate trăi fără apă. Gândiți-vă doar că aproximativ două treimi din corpul nostru este format de apă.

Pentru a spune adevărul, ar trebui să spunem că nimic nu poate supraviețui fără apă, amintindu-ne că din apă a apărut viața, între 3 și 4 miliarde de ani în urmă. Din celulele mici am devenit ceea ce suntem și astăzi sărbătorim Ziua Mondială a Apei pe 22 martie.

Ziua Mondială a Apei a fost adoptată în 1992, în cadrul unei conferinţe a Naţiunilor Unite privind protecţia mediului ce a avut loc în Rio de Janeiro. În 2020, această celebrare ar fi trebuit să aducă în lumină legătura dintre apă şi schimbările climatice, felul în care protecţia surselor de apă poate salva milioane de vieţi în fiecare an. În situaţia de faţă însă, se remarcă şi un alt aspect: cât de importantă este apa în stoparea răspândirii bolilor infecţioase.

Multe secole de-a rândul, oamenii nu au făcut o asociere între igiena personală şi epidemii. Se credea că bolile sunt cauzate de aerul nefast ori de miasme, iar spălarea mâinilor nu era un obicei la modă nici măcar la curţile nobiliare. Se spune de pildă că regii Franţei îşi curăţau mâinile cu coniac, dar reginele îşi făceau un titlu de onoare din a avea mâinile albe chiar dacă nu au fost spălate în ultimele 3 săptămâni!

Apa este esențială pentru plante și flori, deoarece 2/3 din Pământ sunt acoperite de ea, și nu din întâmplare o numim și Planeta Albastră pentru că, în ciuda acestui fapt, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, până în 2025 jumătate din populație lumea ar putea trăi în zone cu stres ridicat de apă, riscând să nu mai aibă acces la apa potabilă.

Deoarece apa este conectată în mod indisolubil la situația climatică, ea a permis nașterea și răspândirea civilizației umane. În ultimii ani am auzit despre încălzirea globală, gaura de ozon, ghețarii care se topesc și consecințele pe care acest fenomen le-ar putea avea pentru viață pe Pământ.

Soluția constă în implementarea unei schimbări, de exemplu, prin asumarea strategiilor pentru protejarea și protejarea surselor de apă și introducerea de noi modele de consum durabil și anti-deșeuri.

Ziua Mondială a Apei reprezintă astfel o oportunitate de a evidenția unele aspecte ale distribuției apei pe planetă, efectul acesteia asupra climei și de a sensibiliza și implica cât mai mulți oameni, făcându-i conștienți de consumul de apă și limitarea risipirii unei resurse atât de prețioase.

Cea mai importantă schimbare, de fapt, este aceea care apare prin alegeri și comportamente individuale. Propunerea este de a utiliza soluțiile găsite în natură pentru a reduce inundațiile, secetele și poluarea apei.

O posibilă soluție este aceea care se bazează pe protejarea ciclului natural al apei. Este necesar să trecem de la un concept de „comercializare” a apei, destinat ca un atu care trebuie exploatat, la cel al apei drept „capital natural”, adică sursă de viață. În termeni concreți, se crede că s-ar putea exploata inovația tehnologică într-o economie circulară, care implică reciclarea apei și investiții în protecția râurilor și a zonelor umede, dar și a pădurilor și a zonelor verzi.

Efectul de conștientizare al Zilei Mondiale a Apei este lansarea inițiativelor ecologice. Pentru a face diferența, gesturile mici dar fundamentale sunt suficiente: orice faci pe 22 martie, fă-o pentru Planetă.

 

(Sursa:Regina –Paper for people)

 

Corina Enache

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *