Noi restricții în județul Vâlcea, începând din 28 martie

1106 0

Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea (CJSU Vâlcea), întruniți în ședință extraordinară, la ordinul prefectului Sebastian Fârtat, au aprobat astăzi, 27 martie 2021, noi măsuri în vederea gestionării pandemiei de COVID-19 în județ, ca urmare a creșterii ratei de incidență cumulată a cazurilor de îmbolnăvire în ultimele 14 zile în anumite localități.

Începând de mâine, 28 martie, circulația persoanelor în afara locuințelor/gospodăriilor în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor noi de îmbolnăvire cu COVID-19 în ultimele 14 zile este mai mare de 4/1.000 de locuitori și mai mică de 7,5/1.000 de locuitori este interzisă în intervalul orar 20:00 – 05:00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, iar în localitățile în care rata de incidență depășește pragul de 7,5/1.000, circulația persoanelor în afara locuințelor/gospodăriilor este interzisă în intervalul orar 20:00 – 05:00 pe tot parcursul săptămânii.

Excepție fac persoanele care se deplasează în acest interval orar în interes profesional, pentru urgențe medicale, îngrijirea/însoțirea copilului sau asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, în cazul decesului unui membru de familie ori dacă sunt persoane aflate în tranzit sau efectueză călătorii cu avionul, trenul, autocarul și alte mijloace de transport de persoane, ce pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei. La solicitarea personalului autorităților abilitate, persoanele care circulă în acest interval orar trebuie să prezinte legitimație de serviciu/adeverință eliberată de angajator ori declarație pe propria răspundere.

Modelele de adeverință de la angajator, respectiv de declarație pe propria răspundere pentru cele două intervale orare de restricționare a circulației în afara locuinței pot fi descărcate accesând următorul link: https://cetrebuiesafac.ro/modele-declaratii.

De asemenea, operatorii economici au obligația să își reducă programul cu publicul până la ora 18:00, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică dacă se află în localități cu incidență între 4 și 7,5/1.000 de locuitori și pe tot parcursul săptămânii în cazul în care sunt în localități în care incidența este mai mare de 7,5/1.000 de locuitori. Prin excepție, în intervalul orar 18:00-05:00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

Totodată, în localitățile în care incidența cazurilor de COVID-19 depășește 4/1.000 de locuitori, sălile de sport/fitness își vor suspenda activitatea.

În ceea ce privește centrele de vaccinare și cabinetele medicale din localitățile cu incidență de peste 4/1.000 de locuitori, precizăm ca acestea nu se închid la ora 18:00, iar persoanele programate la vaccinare sau care au nevoie de tratament, se pot prezenta și după această oră.

Celelalte localități, în funcție de incidența înregistrată, vor aplica în continuare măsurile prevăzute în H.G. 293/10.03.2021, respectiv:

  1. Cinematografele și instituțiile de spectacole și/sau concerte vor putea funcționa fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori; fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și își vor suspenda activitatea cu publicul dacă rata de incidență este mai mare de 3/1.000 de locuitori.
  2. Restaurantele și cafenele situate în interiorul clădirilor vor organiza activitatea cu publicul la 50% din capacitatea maximă a spațiului și doar în intervalul orar 06:00 – 22:00 în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, la 30% din capacitatea maximă a spațiului și doar în intervalul orar 06:00 – 22:00 în localitățile în care incidența este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și își vor suspenda activitatea cu publicul în localitățile în care incidența este mai mare de 3/1.000 de locuitori. Aceste măsuri se aplică și în cazul în restaurantelor și cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau a altor unități de cazare, cu mențiunea că la depășirea ratei de 3/1.000 de locuitori, acestea vor putea fi deschise pentru persoanele cazate în aceste unități de cazare.
  3. Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este organizată la 50% din capacitatea maximă a spațiului în localitățile cu o rată a incidenței cumulate în ultimele 14 zile mai mică și egală cu 1,5/1.000 locuitori, la 30% din capacitatea spațiului în localitățile cu o rată a incidenței cumulate în ultimele 14 zile de peste 1,5/1.000 de locuitori, dar mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și se suspendă în localitățile cu incidență de peste 3/1.000 locuitori. În localitățile cu incidență de peste 3/1.000 de locuitori, în conformitate cu adresa INPS/CNSCB 19941/2020 și a HCNSU nr. 60/2020, își pot desfășura activitatea doar operatorii economici licențiați în acest domeniu, care comercializează bilete de timp LOTO, pariuri și lozuri.

De asemenea, potrivit Hotărârii CJSU Vâlcea, centrele și magazinele comerciale din județ au obligația să asigure pentru fiecare client o suprafață utilă neocupată de minim 4 metri pătrați și păstrarea distanței de protecție sanitară. Numărul maxim de clienți se va calcula în funcție de suprafața centrului comercial/magazinului și va fi afișat, prin grija administratorului, la intrarea în fiecare centru/magazin. Totodată, administratorii/proprietarii acestor centre/magazine comerciale sunt obligați să se asigure de respectarea de către clienți a tuturor normelor de protecție sanitară în vigoare.

În cazul societăților comerciale și/sau instituțiilor cu mai mult de 50 de angajați care nu pot să dispună organizarea muncii la domiciliu sau în regim de telemuncă, acestea au obligația să stabilească un program de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră.

Măsurile dispuse prin Hotărârea nr. 17/2021 a CJSU Vâlcea se vor aplica pe o perioadă de șapte zile.

În județul Vâlcea sunt cinci localități (Perișani, Vlădești, Râmnicu Vâlcea, Ionești și Călimănești) care înregistrează rate de incidență între 4 și 7,5/1.000 de locuitori, șase localități (Horezu, Lădești, Dănicei, Drăgoești, Oteșani și Bunești) cu incidență între 3 și 4/1.000 de locuitori și 24 de localități (Bărbătești, Băile Govora, Crețeni, Bujoreni, Drăgășani, Pietrari, Ocnele Mari, Mihăești, Dăești, Olanu, Măldărești, Păușești Otăsău, Vaideeni, Băile Olănești, Sutești, Golești, Păușești-Măglași, Nicolae Bălcescu, Băbeni, Roești, Slătioara, Brezoi, Lăpușata și Stroești) în care rata de incidență cumulată este între 1,5 și 3/1.000 de locuitori.

Tot astăzi, membrii CJSU Vâlcea, au aprobat și actualizarea scenariilor de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar din județ în condiții de siguranță sanitară, valabile începând de luni, 29 martie 2021.

Astfel, potrivit Hotărârii CJSU nr. 18/2021, unitățile de învățământ din Perișani, localitate care în prezent are o rată a incidenței cumulate a cazurilor de îmbolnăvire din ultimele două săptămâni de peste 6/1.000 de locuitori, vor suspenda cursurile fața în fața pentru toate categoriile de preșcolari și elevi, activitatea didactică urmând să se desfășoare pentru toate clasele în sistem online.

În localitățile Vlădești, Râmnicu Vâlcea, Ionești, Călimănești, Horezu, Lădești, Dănicei, Drăgoești, Oteșani și Bunești, care au o rată de incidență cumulată la 14 zile de peste 3/1.000 de locuitori, unitățile de învățământ vor funcționa pe scenariul roșu, iar unitățile de învățământ din localitățile Bărbătești, Băile Govora, Crețeni, Bujoreni, Drăgășani, Pietrari, Ocnele Mari, Mihăești, Dăești, Olanu, Măldărești, Păușești Otăsau, Vaideeni, Băile Olănești, Sutești, Golești, Păușești-Măglași, Nicolae Bălcescu, Băbeni, Roești, Slătioara, Brezoi, Lăpușata, Stroești, Orlești, Sălătrucel, Voineasa, Voicești, Ștefănești, Costești, Budești, Măciuca, Frâncești, Cernișoara, Glăvile, Lungești, Popești și Bălcești, cu rate de incidență între 1 și 3/1.000 de locuitori, vor funcționa pe scenariul galben. În ambele scenarii este prevăzută prezența fizică la activitățile didactice a copiilor de la creșe, grădinițe, învățământul primar, precum și a elevilor claselor terminale din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal, în timp ce pentru ceilalți elevi cursurile să vor desfășura în sistem online.

În celelalte 40 de localități din județ, care înregistrează o rată a incidenței mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori, unitățile de învățământ vor funcționa pe scenariul verde, care presupune desfășurarea activităților didactice față în față pentru toate categoriile de preșcolari și școlari.

Din cauza cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 fie în rândul cadrelor didactice, fie în rândul copiilor, Grădinița cu program prelungit nr. 2 din Drăgășani, Școala Gimnazială Ionești, Grădinița Ionești, Școala Gimnazială din satul Rotărești – comuna Nicolae Bălcescu, Grădinița din satul Rotărești – comuna Nicolae Bălcescu și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă din orașul Băbeni au suspendată activitatea didactică față în față, cursurile desfășurându-se în sistem online.

Potrivit prevederilor Hotărârii CJSU Vâlcea nr. 3/2021, stabilirea scenariilor de funcționare a unităților de învățământ din județ se face săptămânal, la propunerea consiliilor de administrație a acestora și pe baza ratei de incidență cumulată la 14 zile calculată de Direcția de Sănătate Publică pentru fiecare localitate în parte.

În situații excepționale, dacă la nivelul vreunei localități se înregistrează o creștere alarmantă a ratei de incidență, scenariile de funcționare a unităților de învățământ propuse de consiliile de administrație vor intra în vigoare în termen de 48 de ore de la data calculului incidenței. Luarea unor hotărâri privind suspendarea/reluarea activităților didactice cu prezența fizică a copiilor în unitățile de învățământ se va face în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, care se va reuni ori de câte ori situația impune astfel de decizii.

Hotărârile nr. 17 și 18/27.03.2021 ale CJSU Vâlcea pot fi consultate aici:

HOTĂRÂREA NR.17

HOTĂRÂREA NR.18

 

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *