Sfânta Ana – 9 Septembrie

570 0

Creștinii îi prăznuiesc la 9 septembrie pe Sfinții Ioachim și Ana.

Fiind o sărbătoare importantă, ziua de Sfânta Ana este una de care sunt legate numeroase tradiții și obiceiuri.

Povestea Sfintei Ana

Sfânta Ana a fost mama Fecioarei Maria și, potrivit scrierilor bisericești, ea ar fi provenit dintr-un neam preoțesc și era mezina preotului Matan.

Sfânta Ana a fost cununată cu înțeleptul Ioachim din Galileia și, conform Evangheliei, Ioachim era mâhnit de faptul că nu pot avea copii, dar nu se mânia împotriva lui Dumnezeu, ci întotdeauna spunea: „Mă voi retrage în pustiu și voi sta și nu voi mânca nimic, ci mă voi ruga și voi plânge, până când Dumnezeu va da roada pântecelui soției mele”. Și după multă vreme de rugăciune și post, prin rânduiala lui Dumnezeu, cei doi au avut un copil la bătrânețe, pe Fecioara Maria. Conform scrierilor bisericești, pe când Fecioara Maria era mică, Sf. Ana ar fi dus-o și lăsat-o la Templu, drept orfană neprihănită. Din acest motiv, Sfânta Maria a rămas orfană de timpuriu, chiar dacă tatăl său a trăit până la 80 de ani și mama, Sf. Ana, până la vârsta de 69 de ani.

Sfânta Ana – tradiții

În tradiția populară se spune că este bine ca în această zi de sărbătoare să dai de pomană pentru sufletul celor din familia ta care au trecut la cele veșnice. Femeile însărcinate care intră în biserică în această zi vor avea o sarcină ușoară, spun bătrânii din Moldova. De asemenea, potrivit credințelor populare, este o zi în care trebuie să o cinstești pe Sfânta Ana, dar și pe Fecioara Maria prin rugăciune și odihnă. În Ardeal, în anumite zone, oamenii bătrâni ung frunțile copiilor cu apă sfințită în semnul sfintei cruci. În această zi este bine să mănânci pe săturate și să le oferi și celorlalți oameni din puținul pe care îl ai. Este ziua în care poți face un bine, fără să aștepți ceva la schimb. Este ziua în care e bine să cumperi un cadou, cât de mic posibil, unui copilaș din familie sau propriului copil, intru cinstirea Sfintei Ana. Sfânta Ana este protectoarea celor mici și a femeilor însărcinate.

Superstiții în ziua de Sfânta Ana

În ziua de Sf. Ana nu este bine să te cerți cu cei din jur, deoarece toate supărările pe care i le poți provoca unei persoane mai târziu se întorc împotriva ta. Nu ai voie să muncești munci grele în această zi. Dacă o vei face, se spune că vei avea parte numai de necazuri grele în viață. Nu este bine să dai bani cu împrumut. În ziua de Sf. Ana nu este bine să împrumuți lucruri sau haine din casă. Nu ai voie să te culci devreme, căci se spune că oamenii puturoși nu vor avea noroc în fața lui Dumnezeu.

Sfânta Ana, ocrotitoarea copiilor

Se spune că Sfânta Ana și-a dedicat toată viața rugăciunilor și postului. Aceasta a făcut mult bine oamenilor aflați în suferință, pentru a împlini cuvântul Domnului. Moaştele Sfintei Ana sunt păstrate în Schitul Sf. Ana, în Sfântul Munte Athos. În popor se spune că Sf. Ana era sora Sfântului Ilie. Astfel, Sfânta Ana a rămas în istoria bisericească drept ocrotitoarea copiilor și credincioșii o cheamă în ajutor, mai ales atunci când nu pot da naștere la copii ori când familia le este pusă la grea încercare.

 

(Sursa: Libertatea)

Corina Enache

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *