Zăpadă uriașă în munții Vâlcii; 1,5 și chiar 3 metri!

575 0

Dacă jos e primăvară și pomii au început să-și desfacă bobocii, în munți, iarna e la ea acasă. Ba chiar, a răbufnit în ultima lună, cu furie! Cu un record de 3 metri, iată că ne apropiem de Bâlea Lac, unde stratul de zăpadă măsoară 330 cm, adică, 3 metri și 30 de centimetri!

În timp ce în Râmnicu Vâlcea nu am văzut decât trei fulgi toată iarna, fiind, probabil, cel mai sărac  anotimp din toate vremurile sub acest aspect, în schimb, munții Vâlcii sunt cocoșați de zăpadă.  A nins frecvent și abundent, mai ales în luna martie și noile straturi s-au așezat, favorizate de temperaturile foarte scăzute din ultima perioadă, peste zăpada acumulată toată iarna.

Cea mai mare zăpadă este acum, în județ, la stațiunea montană Vârful lui Roman – în anumite locuri, aproximativ 3 metri!

Mai mulți turiști și proprietari de case de vacanță sau cabane din zonă sunt uimiți de grosimea incredibilă a acesteia. A trebuit să-și croiască, cu greu, drum până la case, ori să poată ieși, atunci când a nins încontinuu. Gardurile, ușile, pomii și mobilierul de grădină au fost acoperite complet, iar în unele cazuri, zăpada a ajuns peste streșini, ba chiar și peste acoperișuri, cum povestește un pățit al locului, care are enorm de furcă cu accesul la locuința temporară.

Pe Vârful Roman, la 1700 metri altitudine, a nins zilnic timp de o săptămână. Chiar și la Mănăstire se ajunge greu. Utilajele deschid pârtii până unde este posibil și atât. Nici măcar mașinile de teren nu mai fac față.  Oamenii le lasă mai jos, apoi își croiesc cu greu drum prin nămeți, însă, odată ajunși sus, peisajul este mirific, mai ales dacă este soare.  Turiștii s-au întors cu fotografii incredibile.

Nici Curmătura Vidruței și Vf.  Fratoșteanu, din Munții Lotrului nu sunt cu mult mai prejos. Săptămâna trecută, până să mai crească temperaturile, stratul de zăpadă atingea peste 1,5 m, iar pe alocuri, unde a și viscolit, chiar și 2,5 m. Sărărițele și utilajele nu au mai contenit cu cursele până la Pârtia de la Transalpina sau până la Obârșia Lotrului, pentru a curăța drumul.  Peisajul este de vis. Temerarii se încumetă să vină până aici cu copiii, să se dea cu sania, ori să facă câțiva pași. Mai mult, nu este posibil. Numai montaniarzii echipați corespunzător, ori salvamontiștii, dotați ca la carte cu schiuri, clăpari, colțari sau rachete de zăpadă pot face față unui drum de câteva sute de metri sau câțiva kilometri.

Zăpadă mare mai avem în județ și pe pârtiile de la Transalpina, 65 cm, pe Buila Vânturarița, unde a nins destul de des și chiar pe Cozia.  Și la cabana Cheia este zăpadă, drumul fiind greu de parcurs.

Se apropie de noi Poiana Brașov, cu 110 cm, Păltiniș, cu 80 cm, Semenic , cu 70 cm, Șureanu, Toplița, Rânca și Sinaia, cu câte 60 cm.

Kandy Reisenauer

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *