1 aprilie – Ziua păcălelilor. O excelentă ocazie să mai uităm de supărări

677 0

Știați că? Știati pe naiba ghem… Noi credem că, termenul Facebook (Feisbuc) vine și de la un sfânt cu simțul umorului, Sfântul Fesbuchie, care locuia în apropierea unui iaz în care scufundase câțiva bușteni și pe care mergea, cam pe la începutul lunii aprilie, dându-le impresia pelerinilor că poate merge pe apă, asemenea lui Iisus.

V-am păcălit, evident. Dar originea Zilei Păcălelilor se leagă și de numele acestui sfânt.

Este ziua preferată a multora, în care se amuză teribil ținându-se de farse sau păcăleli. Cine nu și-a păcălit măcar o dată, de 1 aprilie prietenii, familia, șefii, angajații, vecinii? Ce televiziune, publicație sau instituție nu a făcut măcat o dată o glumă pe care s-o “muște”  sute, mii, sute de mii de oameni? Ar fi fost și păcat.

Trimiterea la o întâlnire inutilă, a prietenilor, sau alte farse similare sunt cunoscute, în cele mai multe țări europene, încă din secolul al XVI-lea. Când totul se termină cu hohote de râs, totul este ok. Dar, uneori, farsele s-au lăsat și cu înjurături, pumni sau alte belele.

Prin celebrarea acestei sărbători, ziua de 1 aprilie devine un prilej de bucurie și de distracție pentru toți cei care au simțul umorului, sau, așa cum spunea scriitorul Mark Twain, „ziua de 1 aprilie este ziua în care ne amintim ce suntem în celelalte 364 de zile ale anului”.

Sfinții, autori morali ai Zilei Păcălelilor

Originea sărbătorii este plasată de unii istorici în Evul Mediu, când Sfântul Sisoe, un pustnic egiptean prieten cu mai cunoscutul Antonie cel Mare, obișnuia să-l păcălească pe această dată pe Sfântul Antonie, susținând că l-a văzut pe diavol ușurându-se în strachina cu mâncare a acestuia sau prefăcându-se că a reușit să învie din morți diverse victime ale unei epidemii de ciumă. O altă explicație este legată de un alt sfânt cu simțul umorului, acel Sfânt Fesbuchie, care locuia în apropierea unui iaz în care scufundase câțiva bușteni și pe care mergea la începutul lunii aprilie, dându-le impresia pelerinilor că poate merge pe apă, asemenea lui Iisus.

Ziua Nebunilor. De unde și până unde?

O altă teorie arată că, în anul 1564, regele Carol al IX-lea al Franței ar fi mutat serbarea Anului Nou de pe data de 1 aprilie pe data de 1 ianuarie. Întrucât la vechiul An Nou (1 aprilie) se obișnuia să se împartă cadouri, s-a continuat împărțirea de cadouri și după anul 1564, dar sub forma unor farse și glume nevinovate.În fiecare an, la 1 aprilie, oamenii din lumea întreagă marchează Ziua păcălelilor, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor, când fiecare încearcă, cu mai mult sau mai puțin succes, să-i facă o șotie colegului, prietenului, vecinului, unui membru de familie, mai exact, toată lumea păcălește pe toată lumea.

Totuși, originea acestui obicei nu este cunoscută cu exactitate. Dar nici nu prea contează. Ne face să ne descrețim frunțile și uneori, să hohotim de râs. Unii consideră că este legată de schimbarea anotimpului, în timp ce alții cred că provine de la adoptarea noului calendar. Ipoteza acceptată de majoritate, însă, susține că obiceiul păcălelilor de 1 aprilie a apărut în vestul Europei, pe la jumătatea secolului al XVI-lea, conform site-ului www.infoplease.com. În vechiul calendar iulian, Anul Nou se sărbătorea la 1 aprilie, dar în 1582, papa Grigorie al XIII-lea a făcut trecerea de la vechiul calendar iulian la noul calendar, care avea să-i poarte numele — calendarul gregorian, sărbătoarea Anului Nou mutându-se de atunci pe 1 ianuarie. Oamenii au avut probleme în a se obișnui cu noua dată a acestei sărbători și au continuat să-și trimită felicitări și să-și facă urări tot pe 1 aprilie. Cei care continuau să sărbătorească Anul Nou la 1 aprilie au fost numiți „nebuni de aprilie”, de unde și denumirea de Ziua nebunilor (April Fools’ Day) sau Ziua păcălelilor. Cu timpul, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoțite adeseori de cadouri hazlii.

Ziua de 1 aprilie este recunoscută ca Zi a păcălelilor în majoritatea țărilor lumii, mai puțin în civilizațiile orientale.

La noi în țară, Ziua păcălelilor se sărbătorește începând cu secolul al XIX-lea. Potrivit site-ului www.istorie-pe-scurt.ro, se obișnuiește ca farsele să fie făcute până la ora prânzului, altfel acestea aduc ghinion păcăliciului. Tradiția spune că dacă o fată frumoasă reușește să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau măcar să fii prietenul ei. Dar nu este indicat să te căsătorești la 1 aprilie, pentru că bărbatul însurat în această zi va fi toată viața sub papucul nevestei. Copiii născuți la 1 aprilie vor avea succes pe aproape toate planurile, dar ar fi bine să stea departe de jocurile de noroc.

 

Atenție, vâlceni! Oltul este populat de pești Piranha

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Vâlcea comunică:

Ieri, în jurul orelor 11.25, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Vâlcea a ajuns un cetăţean aflat în stare critică, prezentând multiple plăgi mușcate pe suprafața corpului, în special pe picioare, mâini şi torace. Acesta a fost dus grabnic în sala de operaţii, pentru a-i fi tratate şi suturate rănile. Cu greu, bărbatul a povestit că a mers la lacul de acumulare din zona Nord, pentru a pescui şi în timp ce stătea în barcă, s-a dezechilibrat şi a căzut la 2 metri de mal, ocazie cu care a fost împresurat de un banc de peşti vorace care au început să-l muşte cu sălbăticie. L-a zărit un alt cetăţean care aduna gunoaie pe mal şi a apelat numărul de urgenţe 112. Pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” au sosit grabnic, având sediul în imediata apropiere şi l-au scos pe bărbat din apă, folosindu-se de echipamentul special de protecţie, după care l-au dus la spital.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare Vâlcea spun că ar putea fi vorba de o specie de pește răpitor, vorace, care a ajuns în apele teritoriale adus de vreun colecţionar nesăbuit ce, probabil a eliberat peştele respectiv în Olt, fără a se gândi la consecinţele ce ar putea fi dramatice odată cu trecerea timpului.

Vom reveni cu noutăţi.

Kandy Reisenauer

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *