Ziua Mondială a Sănătății

657 0

Ziua Mondială a Sănătăţii este marcată, în fiecare an, în 7 aprilie.

Ziua Mondială a Sănătăţii are ca scop evidenţierea unei teme de sănătate specifică unui domeniu prioritar ce provoacă îngrijorare pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit www.who.int.

Ziua Mondială a Sănătăţii, scurt istoric

Ziua Mondială a Sănătății este una dintre cele opt campanii oficiale de sănătate la nivel mondial marcate de OMS, împreună cu Ziua Mondială a Tuberculozei, Săptămâna Mondială a Imunizării, Ziua Mondială a Malariei, Ziua mondială fără tutun, Ziua mondială de combatere a SIDA, Ziua Mondială a Donatorului de Sânge și Ziua Mondială a Hepatitei.

În 1948, OMS a organizat Prima Adunare Mondială a Sănătății. Adunarea a decis să celebreze 7 aprilie a fiecărui an, începând cu anul 1950, ca Ziua Mondială a Sănătății. Ziua Mondială a Sănătății este organizată pentru a marca fondarea OMS și este considerată ca o oportunitate a organizației de a atrage atenția la nivel mondial asupra unui subiect de importanță majoră pentru sănătatea globală în fiecare an.

OMS organizează în această zi evenimente internaționale, regionale și locale legate de o anumită temă. Ziua Mondială a Sănătății este recunoscută de diverse guverne și organizații neguvernamentale cu interese în problemele de sănătate publică, care, de asemenea, organizează activități și își evidențiază sprijinul în rapoartele media, cum ar fi Consiliul global de sănătate.

Anul 2021, sub genericul ”Pentru o lume mai dreaptă și mai sănătoasă”

În anul 2021, Ziua Mondială a Sănătății va avea genericul „Pentru o lume mai dreaptă și mai sănătoasă”, a anunțat OMS. Organizația Mondială a Sănătății vrea să atragă atenția că pandemia de COVID-19 a lovit greu toate țările, dar impactul a fost cel mai dur asupra acelor comunități care erau deja vulnerabile.

„Peste tot în lume există oameni, comunități, care au venituri zilnice reduse, condiții de trai și de educație mai slabe, mai puține oportunități de angajare, acces redus la medii sigure (acces la apă, produse igienice, produse alimentare sigure, servicii de sănătate, etc.). Acest lucru duce la suferințe inutile, boli evitabile și decese premature, și dăunează societăților și economiilor noastre.”, transmite OMS într-un comunicat, publicat pe site-ul instituției.

Apel cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății

Astfel, OMS vrea să atragă atenția în acest an, că toate aceste situații, cauzate în mare parte de inechitățile din sănătate, pot fi prevenite.

„Cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății, OMS solicită tuturor țărilor să întreprindă acțiuni concrete pentru eliminarea inechităților în domeniul sănătății, ca parte a unei campanii globale cu durata de un an pentru a aduce oamenii împreună pentru a construi o lume mai echitabilă și mai sănătoasă.”, precizează OMS.

OMS subliniază faptul că guvernele ar trebui să se asigure că toți oamenii pot accesa servicii de sănătate de calitate, în funcție de nevoile și valorile lor din cadrul comunităților din care fac parte. Campania subliniază principiul constituțional al OMS conform căruia „realizarea celui mai înalt standard de sănătate este unul dintre drepturile fundamentale a fiecărei ființe umane fără discriminare de rasă, religie, credință politică, condiție economică sau socială”.

Fapte și cifre despre una dintre cele mai afectate regiuni

– Pentru prima dată în 20 de ani, se preconizează că nivelurile sărăciei globale vor crește și vor împiedica progresul către Obiectivele de dezvoltare durabilă.

-Până la 60% dintre persoanele care trăiesc în unele țări slab dezvoltate nu acces la servicii esențiale de sănătate.

– Peste 1 miliard de persoane care trăiesc în așezări informale sau mahalale se confruntă cu provocări sporite în prevenirea infecției și transmiterii coronavirusului.

– Regiunea Asia-Pacific, în ansamblu, reprezintă aproape 82,5 milioane sau 32% din migranții internaționali din lume.

– 5,9 milioane de copii din regiunea Asia-Pacific riscă să nu revină la școală din cauza perturbării educației și a impactului economic al pandemiei.

– 52% din populația Asia-Pacific rămâne neconectată la internet.

(Sursa: DC NEWS)

Corina Enache

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *