Inflație mai mică, prețuri mai mari. Uneori, nepermis de mari

909 0

Începem să ne simțim iar ca în perioada cât PSD a fost la guvernare și prețurile s-au adaptat după salariile mărite de ei la modul grosolan, când un reprezentant al administrației publice, cu funcție, a ajuns  să câștige 15.000 – 20.000 de lei salariu lunar, în timp ce un angajat simplu din mediul privat încă pleacă acasă cu 1600 de lei.

Prețurile sunt influențate și de majorarea prețului la combustibili, însă nu înțelegem ce justifică dublarea unora sau majorarea cu peste 50%, spre exemplu, prețul la carne, dar așa este în România, ne-am obișnuit să înghițim toanele și mofturile producătorilor și ale comercianților fără să crâcnim, la fel cum înghițim și tonele de alimente cumpărate parcă la disperare, de parcă s-ar sfârși planeta.

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 3,1% în luna martie a acestui an, de la 3,2% în luna februarie. Scăderea a avut loc în condițiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 4,37%, mărfurile alimentare cu 1,59%, iar serviciile cu 2,21%, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică.

Potrivit Institutului Național de Statistică, preţurile de consum în luna martie 2021 comparativ cu luna martie 2020 au crescut cu 3,1%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,5%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (aprilie 2020- martie 2021) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2019 – martie 2020 ), calculată pe baza IPC, este 2,6%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 2,1%.

Banca Naţională a României (BNR) estimează o inflaţie de 2% la sfârşitul primului trimestru din acest an, de 2,2% la finalul trimestrului II şi de 2,4% la sfârşitul trimestrului III. La finalul anului se estimează o inflaţie de 2,5%.

C.R.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *