Ziua Mondială a Artei

602 0

În fiecare an, la 15 aprilie, este marcată Ziua mondială a artei, ca o recunoaştere a contribuţiei oamenilor de artă la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale.

Data a fost aleasă în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului şi umanistului italian Leonardo da Vinci (15 apr. 1452 – 2 mai 1519), considerat un simbol al liberei exprimări, un vizionar în lumea artelor. Totodată el este şi autorul celebrului adagiu “În viaţă, frumuseţea dispare. În artă, nu”, potrivit agerpres.ro.

Arta se prezintă în nenumărate forme, dar categoriile oficiale, stabilite pentru prima oară în Grecia antică, au fost arhitectura, pictura, sculptura, muzica, literatura şi dansul, cărora li s-a adăugat, în 1911, cinematograful, considerat cea de a şaptea artă.

Despre menirea artei şi sensurile exprimării artistice s-au pronunţat, de-a lungul timpului, filosofi, oameni de ştiinţă, artişti celebri. Iată câteva citate:

„Scopul artei este acela de a spăla, de pe sufletele noastre, praful vieţii de zi cu zi” (Pablo Picasso).
“Scopul artei este de a reprezenta nu înfăţişarea exterioară a lucrurilor, ci sensul lor profund” (Aristotel).
„Dacă auzi în tine o voce spunându-ţi: nu ştii să pictezi, atunci pictează, neapărat, şi vocea aceea se va stinge” (Vincent Van Gogh).
„Pământul are o muzică anume pentru cei care ştiu să asculte” (William Shakespeare).

„Dacă arta e menită să hrănească rădăcinile culturii noastre, atunci societatea trebuie să-l lase pe artist liber să-şi urmeze imaginaţia, oriunde l-ar duce ea” (J.F. Kennedy).
„Niciun mare artist nu vede vreodată lucrurile aşa cum sunt ele în realitate. Dacă le-ar vedea aşa, ar înceta să mai fie artist” (Oscar Wilde).
„Fiecare copil e un artist. Problema e cum să rămână artist şi după ce va creşte” (Pablo Picasso).
„Arta depinde de noroc şi de talent” (Francis Ford Coppola).
„Avem arta ca să nu murim de adevăr” ( Friedrich Nietzche).

 

Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, a transmis următorul mesaj:

“Aducerea oamenilor împreună, inspirație, calmitate și împărtășire: acestea sunt puterile artei, a căror importanță a fost evidențiată în mod emfatic în timpul pandemiei bolii de coronavirus (COVID-19). Cu sute de mii de oameni direct afectați de virus și cu mai multe miliarde fie în blocaj, fie în lupta împotriva pandemiei din primele linii, această Zi Mondială a Artei este un memento în timp util că arta are puterea de a ne uni și de a ne conecta în perioade de criză.

În 2020, am văzut o multitudine de artiști și instituții care au condus inițiative culturale de consolidare a rezilienței. Timpul COVID-19 este, astfel, fără îndoială, și un timp de deschidere către ceilalți și către cultură, care întărește relația dintre creația artistică și societate. Pentru a face față crizei și a inspira viitorul, avem nevoie nu numai de continuitate educațională, ci și de continuitate culturală: nici învățarea, nici cultura nu trebuie să se oprească.

„Așa cum omul are nevoie de oxigen pentru a supraviețui, are nevoie de artă și poezie.” Această criză ne amintește, așa cum a subliniat Aimé Césaire, cât de mult arta și cultura sunt nevoi vitale pentru umanitate, cât de mult sunt fermentul unității și rezistenței noastre. Participând la această mișcare de mare impuls cultural, să dovedim cu toții că, în această perioadă de distanțare socială, arta ne apropie mai mult ca oricând.”

Uniunea Artiştilor Plastici din România este membră a Asociaţiei Internaţionale de Artă.

(Sursa: Universitatea București, Facultatea de Drept)

Corina Enache

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *