Nu e obligatoriu, dar e musai. Cartea de identitate electronică nu va fi obligatorie, însă fără acest document cetăţenii nu vor mai putea călători în străinătate, a afirmat joi preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), Octavian Oprea. Sau, vom merge cu cea veche, dar numai însoțită de pașaport. De asemenea, documentul le va permite deținătorilor să interacționeze în format digital cu instituţiile publice. O vom putea solicita din luna august. Și uite așa, amatorii de fake news care împărtășesc opiniile unora precum Șoșoacă sau Simion, primesc iar apă la moară, având ocazia să spună prostii de genul că, “fără numărul Diavolului nu vom mai călători”.
„Cartea de identitate electronică vine la pachet cu multe alte beneficii. Ea nu va fi obligatorie, pentru că există, din păcate, şi cetăţeni care pun la îndoială modul în care datele sunt stocate, faptul că această carte de identitate electronică le va încălca anumite drepturi, ceea ce nu e adevărat. Lor le vom putea oferi posibilitatea de a fi beneficiarii în continuare a unei simple bucăţi de plastic cu care se vor putea identifica în faţa instituţiilor publice din România, dar nu vor mai putea călători în afara graniţelor ţării”, a declarat şeful ADR, potrivit Agerpres.
Mai precis, cartea de identitate simplă nu va mai putea fi folosită ca document de călătorie în interiorul Uniunii Europene. Deoarece cartea de identitate electronică nu va fi obligatorie, pentru a putea călători în UE, cetățenii români care optează în continuare pentru o carte de identitate simplă vor fi obligați să prezinte și pașaportul alături de aceasta, a preciat ADR.
Octavian Oprea a mai spus că documentul le va permite deținătorilor să interacționeze în format digital cu instituţiile publice.
Procesul de identificare electronică va fi completat de platforma software centralizată PSCID, prin care, cu o logare unică, fiecare cetăţean din România poate naviga în orice platformă electronica și va fi ca o poartă unică de intrare în toate platformele de e-Guvernare din România. Pe scurt, aşa cum în momentul de faţă ne logăm cu Facebook şi Gmail într-o platformă privată, ne vom putea loga cu această identitate electronică o singură dată şi vom putea naviga nestingheriţi în orice platformă electronică.
C.R.