“COCOȘI”

888 0

În calitatea sa de gazdă, Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu”, în parteneriat cu  Uniunea Artiștilor Plastici din România, cu Fundația/Editura Noul Scris Românesc și cu Uniunea Scriitorilor din România, ne-au invitat la vernisajul expoziției „Cocoși” a profesorului  filo-francez Marius Ghica, precum și la lansarea volumului de eseuri al aceluiași autor, intitulat „Cosmopolis-Eseuri și tălmăciri despre noi și viața în Cetate” (Editura Aius, Craiova, 2020). Ambele evenimente au avut loc   joi, 15 aprilie 2021, în curtea interioară a Muzeului de Artă „Casa Simian” din Râmnicu Vâlcea.

Un dublu eveniment, cu o semnificație aparte, mai ales acum, în prag de sărbătoare, când iubitorii de cultură sunt însetați de lucruri bune și frumoase, care să le bucure ochii și sufletul.

Iubitori de frumos, colegi de breaslă și vechi prieteni ai artistului  s-au delectat  cu expoziția intitulată „Cocoși”, cu lucrări pline de culoare, picturi în ulei pe pânză sau realizate în tehnică mixtă.

„Tablourile” cu cocoşi sunt realizate în tehnică mixtă, în ulei pe pânză etc. şi mizează pe culoare simultan ezoterică şi exoterică. Frapează prin întruchiparea luminii asupra tenebrelor prin arhetipalitatea motivului: simbol de coexistenţă a culturilor înfrăţite, de ceva timp, ale României şi Franţei.

De ce s-a decis Marius Ghica să abordeze în inedita sa expoziție tocmai acest simbol arhetipal al cocoșului? Iată explicația dată chiar de autor în textul de prezentare al evenimentului:

„Eu mă consider doar un împătimit al culorii, un mare iubitor al culorilor aşadar. Iar în lumea culorilor, cred că este loc pentru toţi. Sunt un filolog de profesie, devenit acum, spre senectute şi un pătimaş filocolor(…). Tocmai pentru că sunt atât de viu coloraţi, atât de policromi sau mai degrabă pentru că sunt singurele făpturi hărăzite de Dumnezeu să ne vestească zorii fiecărei zile, dar şi apusul soarelui şi venirea nopţii. În mitologiile lumii, cocoşul este simbolul bărbăţiei, al luptei duse până la capăt, al orgoliului, al forţei şi energiei, al curajului şi îndrăznelii, al frumuseţii virile”.

Acest eveniment  ne onorează și sperăm că vom fi invitați cât de curând la alte întâlniri deosebite cu oameni de cultură, de artă care vor încalzi și lumina sufletele noastre pline de speranțe.

 

(Sursa: Uniunea Artiștilor Plastici din România filiala Râmnicu Vâlcea).

 

Corina Enache

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *