Poiana lui Căliman, un parc unic în România

4795 0

„Caii liberi alergând

Neloviți de bici şi fier,

Cerul trag peste pământ

Şi pământul trag spre cer.”

 

Imaginea cailor fantastici, apărând brusc în faţa ochilor, la Căciulata, strajă Oltului, e șocantă! Există așa ceva în România? Iată că da!

Parcul „Poiana lui Căliman” s-a născut dintr-o legendă locală. Urmând visul unui păstor, călugării Mănăstirii Cozia au găsit într-o poiană izvoare de unde „cură piatră pucioasă”. Auzind de puterea lor vindecătoare, ctitorul mănăstirii, însuşi Mircea cel Bătrân, şi-a scăldat bătrîneţea în apele tămăduitoare.

Sclipirea de geniu a realizării parcului aparține unor tineri peisagiști și artiști locali, trei haiduci cu plete-n vânt, Aurel, Ștefan și Florin, iar edilul Florinel Constantinescu este vizionarul care a mers cu gândul dincolo de entuziasmul celor ce fac planuri. El, cu suportul consilierilor locali, au avut îndrăzneala de a pune proiectul în practică în măreția lui, în timp ce alții ciuntesc proiecte. Alegoria celor şapte cai arămii ce aleargă și zăbovesc cu nările fremătătoare, nechezând în jurul cascadei, fiecare într-o altă ipostază, pare o nălucire; cei din apă, ridicaţi pe copitele din spate fornăie zgomotos pe nări. Sus, un armăsar domină maiestuos iazul și cascada în care jocul de apă crează irizări multicolore. Probabil, caii arămii sunt în topul celor mai fotografiate obiective turistice din România. Amatorii de imagini artistice și selfie-uri sunt în extaz, sesiunile foto curg de dimineaţă până către miezul nopţii, când alaiurile de licurici de pe dealul învecinat îmbracă în magie momentele de relaxare ale romanticilor.  Zi şi noapte, imaginea cailor, reflectată de iaz este de poveste, însă odată cu lăsarea întunericului, totul devine aproape ireal graţie luminilor colorate din undele verzi, dar şi a ceţei ivite din apă, ce creează efectul de curcubeu. Iarna, ansamblul pudrat de nea și chiciură încremenește în sclipiri de cristal.

Tot parcul este gândit astfel încât să răspundă nevoii de util şi frumos a celor ce îl vizitează. Alei pavate, gazon mătăsos, arbori şi arbuşti diverşi, explodând în flori primăvara, plantați cu măiestria recunoscută a peisagistului profesionist, răspund ideii de estetic, în orice anotimp; felinare luminează feeric pe timpul nopţii; lemnul este stăpân aici: balansoare, un foişor cu dantelăria din lemn inspirată de arhitectura tradiţională specifică staţiunii, un podeţ ca din poveste.  Nu lipseşte locul de joacă pentru copii, plin de chiote şi veselie.

 „Un parc, cum nu există altul în ţară, creat în jurul unei legende locale” îl descrie publicaţia Adevărul.

„Cel mai nou şi mai frumos parc din Vâlcea este Poiana lui Căliman din Călimăneşti”,  titrează un ziar local.

„Nu am mai văzut nicăieri în ţara asta aşa ceva. Este mirific”  – spun oamenii. „Este superb, poate unic în Europa”. „De la distanţă chiar am crezut că sunt vii!”

Turiştii sunt mereu în căutare de ceva nou, senzaţional. Potenţialul turistic al judeţului este colosal, din păcate, insuficient exploatat, dar, iată, echipa Agroexpert (manager Aurel Pănescu), specializată în amenajări peisagistice celebre în ţară,  a reuşit, în plină perioadă de criză  să transforme Călimăneştiul într-un fel de corn al abundenţei de turişti, care a ridicat mult cota localității și a județului.

Oamenii locului sunt ataşaţi emoţional de cai, de parcă ar fi din ograda lor; poliţiştii locali îi păzesc ca pe ochii din cap. Îi mângâie cu un soi de grijă şi drag, se mândresc cu ei, povestesc şi trimit poze rudelor. Primăria localităţii a luat în considerare faptul că aceştia nu sunt doar admiraţi, ci şi expuşi pornirilor greu de înţeles ale unor vandali, așa că s-au montat camere video și panouri de avertizare.

Kandy Reisenauer

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *