Moamăă, ne-am tras un munte, numai pentru noi!

635 0

Și o plajă! Băi, chiar vă băgați țara în buzunare?

Încet- încet, porțioară cu porțioară, pășune cu pășune, pădure cu pădure, potecă cu potecă, munte cu munte, plajă cu plajă, devin proprietăți private.
Peste tot apar pancarte cu Drum interzis. Accesul interzis. Munte interzis. Plajă? Numai pe bani!
Fraților, ok, oricine își dorește o bucată de teren într-o zonă superbă și liniștită. Proprietatea privată nu e interzisă, că ne-am reîntoarce în comunism. Dacă ai norocul să ai bani sau moșteniri pe acolo, prin colțurile alea de Rai, ești cel mai fericit pământean.
Dar, buba e că, aceste proprietăți devin tot mai vaste, tot mai dubioase, tot mai aproape de creierii munților, tot mai aproape de apa mării. Găsești o potecă, în dreapta, INTERZIS! O iei pe drumul din stânga, barieră!
Ce naiba? V-au lăsat mamele voastre moștenire Carpații și Marea Neagră? Nu exagerăm un pic? Cine v-a împroprietărit? Ștefan cel Mare, acum nșpre secole, sau Adrian Năstase, cu moșii imaginare, smulse de cei păgubiți de comuniști?
Stați așa, că nu e așa! Nu cumva, accesul turiștilor – desigur, al celor cu bun simț, care nu distrug, și nu fură-, ar trebui să NU fie îngrădit de lanțuri, pancarte, garduri electrice și bariere?
O parte din munți sunt… încă în proprietatea statului, altă parte a obștilor, de care nu prea se mai auzise până în ‘89, care binevoiesc să sigileze cu lacăte, și altă parte,a exploatațiilor, care sigilează cu lacăte, și de unde curg convoaie de camioane cu lemne, calitate extra. Iar amărâtul de rând e amendat și lăsat fără mașină dacă ciugulește vreascuri și putregaiuri… cică, sunt pentru regenerare. Băi, ne credeți tâmpiți?
Turiștii montani, cu ce sunt de vină? Ce se ascunde cu atâta râvnă de ochii lor? Ceva braconaj și tăieri ilegale? Adică, e muntele lui tata de acasă și fac ce vreau cu el??? E plaja hotelierului cutare și instalează șezlonguri cu plată până-n spumele mării? Bine le-au făcut cei ce au lărgit plaja de la Mamaia!

Iată o mărturie a unui turist din Alba:

Cazare la hotel, la munte. Drumul de acces la hotel + domeniu schiabil = „Drum forestier accesul publicului interzis”. Foarte logic nu ?
Județul Alba.
Mergem mai departe, la domeniul schiabil apare o pancartă:
„Drumul duce doar către stână, interzisă abaterea pe pășune cu ATV-ul, moto sau auto”. Absolut decentă pancarta, o singura chestiune, însă … drumul este blocat, am fost fotografiați și amenințați cu jandarmii.
Am schimbat ruta, că mi-a provocat silă întâlnirea cu persoanele care „și-au tras un munte” și intru pe alt drum pe care eram atenționat: „Drum forestier, accesul publicului interzis”. Am aflat și de ce, pentru că deranjezi 4 exploatatii forestiere de lemn de calitatea superioară, nu putreziciuni. Cât de legale sunt, este foarte greu de văzut, la fel ca și însemnele că ar fi pentru tăiere.
Luati de bucurați-vă, căci statul vegheaza la bunăstarea … altcuiva. Unii se fac că nu văd, alții sunt exact un câine de asmuțit asupra celor care incomodează, dar un lucru este cert: o sa mai vedeți pădurile din fotografii vechi de pe web.
Poate mă poate ajută și pe mine cineva cu o treabă… aș vrea să-mi cumpăr și eu un munte, unde pot să întreb, ce demersuri trebuie să fac ? Sau doar să-l închiriez. Nu fac exploatație forestieră, nu e fond de vânătoare, îl vreau doar pentru mine și dacă prind vreun picior străin pe acolo, cu manele și gunoaie, sau doar picior strain, să-l rup. Deci… cum facem ?
Multă lume “năcăjită” mănâncă bine din pădurile României. Atât de bine, că devin miliardari în euro. Iar asmuțiții lui Șoșoacă urlă că străinii ne-au luat pădurile cu japca, ne rad lemnul și ne decimează fauna. Ce aberații!
Dar, nu cumva noi vindem pielea ursului din pădure și suntem proprii nostri dușmani?

K.R.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *