Vaccinarea cu a treia doză ar putea începe în luna octombrie, în România

Vaccinăm sau nu anti-COVID copiii cu vârsta sub 16 ani? Ce recomandă specialiștii

1104 0

Vaccinarea împotriva COVID-19 a copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani ar putea începe în România din toamnă, a anunțat recent dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.  

În România, copiii reprezintă aproximativ 6% din totalul celor infectați cu noul coronavirus. Numărul total de cazuri înregistrate la grupa de vârstă 0-19 ani este de aproximativ 65.000, de la începutul pandemiei de coronavirus.

Pe de altă parte, valul al treilea al pandemiei a dus la o creștere a infectărilor și în rândul copiilor. Proporțional, a crescut și numărul de cazuri. Cu toate acestea, copiii care au nevoie de spitalizare sunt mult mai puțini decât adulții. În România, de la începutul pandemiei, șapte copii au decedat din cauza infecției COVID-19, potrivit datelor INSP

Pe 9 aprilie a.c., Pfizer a depus cerere de autorizare în SUA pentru administrarea vaccinului său anti-COVID la grupa de vârstă 12-15 ani. „Într-un interval de circa două luni este foarte probabil să avem această autorizare şi de la FDA (n. r. – autoritatea americană a medicamentului,) şi, cu siguranţă, şi de la Agenţia Europeană a Medicamentului, aşa încât cred că, din toamnă, din trimestrul al treilea, am putea să avem această indicaţie să şi facem acest tip de vaccinare”, a spus dr. Valeriu Gheorghiță într-un interviu pentru Digi24

Platforma de vaccinare anti-COVID este deja pregătită pentru programarea copiilor. Pe vaccinare-covid.gov.ro a fost creată o secțiune dedicată copiilor sub 16 ani, dar opțiunea de programare pentru ei nu este activă deocamdată.

Cel mai probabil, nu va exista o prioritizare pentru anumite categorii de copii și adolescenți, așa cum s-a întâmplat în cazul adulților la începutul campaniei de vaccinare. Toți ar putea avea acces simultan la vaccin, fiindcă, în toamnă, „ar trebui ca numărul de doze să fie suficient şi să nu se mai impună o prioritizare”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare din România. 

Cererea de autorizare depusă de Pfizer și partenerul său german, BioNTech, vine după finalizarea studiului clinic prin care s-a urmărit eficacitatea vaccinului lor la grupa de vârstă 12-15 ani. La studiu au participat 2.260 de copii și adolescenți. Pe parcursul studiului s-au raportat 18 cazuri de COVID-19 în rândul lor, toate în grupul placebo, ceea ce a dus la concluzia că vaccinul a avut o eficacitate de 100% în prevenirea îmbolnăvirii. 

Dacă serul de la Pfizer/BioNTech va avea această eficiență de 100% și în viața reală urmează să aflăm din studiile ce vor fi făcute după ce această grupă de vârstă va fi inclusă în campaniile de vaccinare anti-COVID. Pentru categoria la care se administrează acum (16 ani și peste), acest vaccin are o eficiență ceva mai mică, față de 95% prezentată inițial de producătorii săi. 

Pfizer nu este singura companie care testează eficacitatea vaccinurilor anti-COVID la copii și adolescenți. Moderna, la rândul său, are în derulare, din decembrie anul trecut, un studiu clinic pe adolescenți din categoria de vârstă 12-17 ani, vaccinul fiind autorizat deocamdată doar pentru adulții peste 18 ani. Luna aceasta, a început încă un studiu, ce vizează copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 12 ani. Și Pfizer/BioNTech testează acum vaccinul  pe această categorie de vârstă.

În comunicatul de presă prin care Pfizer a anunțat rezultatele studiului se precizează că vaccinul a fost bine tolerat și că reacțiile adverse sunt similare celor înregistrate la categoria de vârstă 16-25 de ani. În studiul clinic, adolescenții au primit aceeași doză de ser care se administrează adulților, iar regimul de administrare a fost identic: două doze, la un interval de 21 de zile. 

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *