Fiindcă avem cea mai scumpă energie din Europa, parlamentul acordă ajutoare pentru consumatorii vulnerabili. Nu puteau ieftini energia?

489 0

Românii consumă cea mai scumpă energie electrică din ultimii 2 ani, la cel mai mare preț din Europa.

În loc să ia măsuri pentru ca energia să aibă un preț decent și suportabil pentru români, Senatul a adoptat luni, în plen, în calitate de primă cameră sesizată, proiectul de lege al Guvernului privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.
Oare aceasta era soluția? Cine înghite atâta bănet și de ce? Câți intermediari câștigă pe lângă producător?

Au fost înregistrate 115 voturi “pentru”, unul ”împotrivă” şi 12 abţineri.

Potrivit expunerii de motive, “proiectul de lege stabileşte criteriile de încadrare în categoria consumatorilor vulnerabili de energie şi reglementare a măsurilor de protecţie socială pentru acestea şi în special accesul la resursele energetice pentru satisfacerea nevoilor esenţiale ale gospodăriei în scopul prevenirii şi combaterii sărăciei energetice”.

Printr-un amendament a fost eliminată categoria de consumatori vulnerabili din motive de vârstă şi au fost menţinute celelalte categorii de consumatori vulnerabili: cei izolaţi, din motive de venit şi din motive de sănătate.

Prin proiectul de act normativ se acordă ajutoare financiare pentru încălzirea locuinţei, pentru consumul de energie pentru acoperirea unei părţi din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului, pentru achiziţionarea în cadrul unei locuinţe de echipamente eficiente din punct de vedere energetic pentru iluminarea, răcirea, încălzirea şi asigurarea apei calde de consum în locuinţă, pentru achiziţionarea de produse şi servicii în vederea creşterii performanţei energetice a clădirilor ori pentru conectarea la sursele de energie.

Potrivit amendamentelor adoptate de Senat, ajutorul financiar pentru încălzirea locuinţei este de 250 lei lunar pentru gaze naturale, 500 lei lunar pentru energia electrică şi 160 lei lunar pentru combustibili solizi şi petrolieri, faţă de 80 lei cât era prevăzut în forma Guvernului.

Limita maximă a veniturilor până la care o persoană poate beneficia de ajutoare pentru încălzire este de 810 lei/persoană în cazul familiilor şi 1.445 de lei în cazul persoanei singure.

Este estimat că peste 400.000 de persoane vor beneficia de suplimentul pentru energie şi de ajutorul de încălzire, de la 1 septembrie 2022.

Preşedintele Comisiei economice, Silvia Dinică (USR PLUS), a afirmat în cadrul dezbaterilor că proiectul de lege este aşteptat “de peste 8 ani” şi simplifică procedura pentru acordarea acestor ajutoare.

Proiectul va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

C.R

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *