Evoluția inflației în contextual crizei pandemice şi economico-financiare

22 0

În acest articol am urmărit să subliniez modul în care a evoluat indicele prețurilor de consum în primul trimestru al anului 2021. Această analiză s-a făcut în strânsă corelație cu faptul că România se află într o plină criză pandemică și financiar-economică, care afectează evoluția normală. În acest context unele corelații macroeconomice sau distorsionat, iar inflația joacă un rol destul de delicat în sensul că, prin creșterea prețurilor se diminuează valoarea reală a rezultatelor obținute, respectiv a Produsului Intern Brut și pe de altă parte veniturile reale ale populației se diminuează și în consecință nivelul de trai al populației scade. Am utilizat sursele de date ale Institutului Național de Statistică și Eurostat publicate pentru această perioadă de timp. Astfel, am folosit seriile de date, am folosit reprezentările grafice, comparabilitatea în timp, seriile dinamice și altele, care scot în evidență nivelul și situația la un moment dat a economiei românești. Desigur seriile de date au fost structurate, interpretate și reprezentate grafic pentru a fi mai ușor interpretate și asimilate de cei care sunt interesați în această problemă destul de importantă, mai ales acum în perioada de criză, așa cum este cea pe care o parcurge România.

Constatăm că prețurile de consum în luna martie 2021, comparativ cu luna martie 2020, au crescut cu 3,1%, iar rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preurilor de consum este 2,5%. De asemenea, rata medie a preurilor de consum în ultimele 12 luni, respectiv aprilie 2020– martie 2021, față de precedentele 12 luni, respectiv aprilie 2019 – martie 2020, calculată pe baza IPC, este 2,6%. În același timp, determinată pe baza indicelui armonizat al preurilor de consum, rata medie este 2,1%.

Astfel, prețurile de consum au avut în primul trimestru al anului 2021 o traiectorie oscilatorie, înregistrând o creștere în luna februarie și apoi o ușoară scădere în luna martie.                    De asemenea, indicele armonizat al prețurilor de consum a înregistrat la finele lunii februarie 2021 un maxim în evoluție, trendul schimbându-se de la cel ascendent pe care l-a înregistrat începând cu luna noiembrie 2020, la unul ușor descendent în luna martie 2021.

La nivelul categoriei mărfuri alimentare și servicii înregistrăm ușoare scăderi ale indicelui prețului de consum și ale inflației în primele luni ale anului 2021. În schimb inflația a crescut în primul trimestru al anului 2021. De asemenea, pe total în primul trimestru al anului 2021 față de perioada similară a anului anterior, indicii pariali calculați prin excluderea anumitor componente au înregistrat creșteri în luna martie 2021 față de luna precedentă pe total de 0,38% .

Din studiul acestor date sau desprins concluzii teoretice și practice. În primul rând, din punct de vedere teoretic, rezultă că rata inflației, deși a avut un nivel mai redus în anul 2020, la începutul anului 2021, odată cu aprobarea noului buget, a început să explodeze. Astfel, veniturile au înghețat, iar prețurile la energie, electricitate, combustibil și alte produse de uz curent se prefigurează să aibă creșteri de până la 20% în cursul anului 2021. Aceasta va avea un efect cu totul deosebit, dar negativ, asupra nivelului Produsul Intern Brut exprimat în termeni reali, a veniturilor reale ale populației, precum și asupra nivelului de trai real al populației.

Din datele prezentate se desprinde și concluzia că cel mai galopant cresc prețurile la produsele alimentare, cele de uz imediat și permanent ale populației. Pe de altă parte, deși uneori nu apare la suprafață cu întreaga sa intensitate, inflația va avea o perioadă de explozie în perioada imediat următoare.

                                                                                                                                                                          

CORNELIU CÎRSTEA

 mai 2021

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *