Reformele din zona media – șefiile Radio România şi TVR, mult zgomot pentru nimic

467 0

Actuala Coaliție de guvernare a făcut mult zgomot pe tema reformelor din zona media, principalele subiecte fiind şefia şi modul de administrare ale TVR şi Radio România, ce trebuie schimbate din temelii.

Cu toate acestea, actuala Coaliție de guvernare arată că nu vrea deloc trecerea rapidă a noii legi de organizare şi funcţionare a celor două instituţii de stat.

Numirile interimare din cadrul SRR (Liviu Popescu) şi SRTV (Ramona Săseanu) ar fi trebuit să dea răgaz partidelor câteva luni pentru a trece prin Parlament legea prin care sunt împărțite în două funcţiile de conducere din zona media, ce ar permite şi numirea unor noi consilii de administraţie.

Mai multi lideri politici  au depus un proiect de lege încă de la sfârşitul lunii aprilie. Conform iniţiativei legislative, preşedintele consiliului de administraţie nu va mai fi directorul general al societăţii, ci vor fi două funcţii distincte, ambele desemnate în urma votului în Parlament.

Printre schimbările propuse se numără faptul că membrii consiliilor de administraţie nu vor putea avea şi calitatea de angajaţi ai SRR şi SRTV – ei sau rudele lor până la gradul al II-lea.

Cu toate acestea, reforma avansează încet, spre deloc, proiectul de lege nefiind trimis nici la comisii până la această dată. În cadrul şedinţei Birourilor Permanente de la începutul săptămânii trecute, Ionuţ Moşteanu (lider de grup al USR PLUS) a cerut ca proiectul să fie dezbătut şi votat în procedură de urgenţă, dar conducerea Camerei Deputaţilor s-a opus. Acesta nu este primul refuz al conducerii Camerei de a dezbate proiectul. Senatorul Turos Lorand (UDMR) a cerut ca proiectul să fie dezbătut în regim de urgenţă şi pe 5 mai, dar s-a lovit de opoziţia colegilor de coaliţie.

Șansele ca proiectul de lege să treacă în această sesiune parlamentară sunt minime. Prin urmare, Ramona Săseanu (TVR) şi Liviu Popescu (Radio România) îşi vor păstra funcţiile de şefi interimari până în septembrie, posibil chiar octombrie, atunci când oricum  le expiră mandatul de 6 luni.

Sursa: adevarul.ro

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *