Ziua Europeană a Parcurilor – Vâlcea are două parcuri naționale

1001 0

Ziua Europeană a Parcurilor a fost sărbătorită și anul acesta pe 24 mai și a fost este marcată de administrațiile celor 22 de parcuri naționale și naturale din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva prin mai multe evenimente, precum acțiuni de educație ecologică și conștientizare, cu o participare adaptată măsurilor de siguranță sanitară.


Geoparcul OLtenia de sub munte, între entuziasm și ostilitate

Vâlcea are două parcuri naționale: PN Buila  – Vânturarița și PN Cozia. Avem, ca județ, privilegiul fantastic de a beneficia de zone cu câmpii, podișuri, dealuri, iar o treime din suprafață este ocupată de munți împăduriți, superbi.
Flora și fauna parcurilor noastre naționale este deosebit de diversă. Recent, mai mulți politicieni, printre care și deputatul liberal Laurențiu Cazan și mai mulți reprezentanți ai autorității publice, au venit cu ideea înființării unui geoparc UNESCO, Oltenia de sub Munte, care se încearcă a fi pus în practică. Acesta ar funcționa după criterii internaționale stabile. Geoparcul nu este arie protejată, nu impune restricții și ar trebui să nu genereze conflicte, însă există factori umani care dovedesc o ostilitate de neînțeles, neîntemeiată, instigând locuitorii din zonele vizate la scandaluri, pe motiv că și-ar pierde locurile de muncă și alte motive ridicole. Geoparcul ar trebui să adune la aceeași masă oamenii locului și iubitorii lui în jurul unui concept de dezvoltare locală, bazat pe valorificarea sustenabilă a resurselor naturale și culturale locale. Oamenii nu înțeleg că, uneori, schimbarea este necesară în avantajul lor și că subvenționarea unor locuri de muncă de către stat determină dezavantaje pe termen lung, pe alte părți. Natura oferă uneori tot ceea ce omul poate specula pentru a crea bunuri ce pot fi comercializate. Iar agroturismul este unul din avantaje. Geoparcul Oltenia de sub Munte, un spațiu de 15 ori mai mare ca cel al parcului național, este deci o asociere voluntară a factorilor interesaţi în dezvoltarea durabilă a regiunii, un parteneriat local, un cadru de cooperare, o oportunitate de dezvoltare.

Dincolo de protecția oferită de legislație, din păcate, în parcurile vâlcene, gurile slobode spun că s-ar tăia  lemne în zonele mai ferite, înafara curățărilor legale, că s-ar distruge drumurile reabilitate chiar de autorități și că s-ar bracona capre negre sau alte animale, ceea ce este groaznic!

 

Potrivit celor de la Romsilva, Ziua Europeană a Parcurilor a fost instituită în 1999 la inițiativa Federației Europene a Parcurilor ”EUROPARC”, la nouă decenii de la înființarea primului parc național din Europa. Sărbătoarea este un eveniment dedicat ariilor naturale protejate care are ca obiectiv apropierea oamenilor de natură, atragerea atenției asupra importanței frumuseților din natură și a managementului durabil al ariilor naturale protejate.

Tema din acest an a Zilei Europene a Parcurilor este ”Noua Generație”, Federația Europeană a Parcurilor ”EUROPARC” propunând o dezbatere privind viitorul parcurilor și a ariilor naturale protejate în cadrul mai larg al planului european de redresare ”Next Generation EU” și, totodată, adaptarea ofertei parcurilor naționale și naturale la nevoile noilor generații.

România are o tradiție bogată în protejarea patrimoniului natural și administrarea parcurilor, în 1935 fiind înființat Parcul Național Retezat. În prezent, în România sunt 29 de parcuri naționale și naturale.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naturale, cu o suprafață totală de 853.266 hectare, 232.246 hectare fiind în zone de protecție, iar în aceste parcuri sunt 562.730 hectare de păduri.

Parcurile naționale și naturale administrate de Romsilva pun la dispoziția iubitorilor de natură 436 de trasee turistice cu o lungime de 4.563 kilometri și 231 de popasuri, o infrastructură turistică care permite drumețiile în natură pe traseele amenajate, plimbări cu bicicleta, barca sau ecvestre, alpinism, popasuri în spații amenajate sau observarea faunei.

Administrațiile celor 22 de parcuri naționale și naturale din cadrul Romsilva asigură monitorizarea și paza parcurilor, întrețin permanent infrastructura turistică, amenajează traseele și potecile tematice, în colaborare cu Salvamont în zonele montane, locurile de campare și popas, punctele de belvedere și mențin marcajele, panourile informative și indicatoarele de pe trasee și poteci.

C.R.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *