Duiliu Zamfirescu, între cariera de diplomat și cea de romancier

1104 0

În 3 iunie 1922 se stingea din viață unul dintre cei mai iluștri romancieri români: Duiliu Zamfirescu. Este destul de puțin cunoscută o altă latură a personalității intelectualului Duiliu Zamfirescu, cea de diplomat și de om de stat.

Duiliu Zamfirescu s-a născut în 1858. Era fiul boierului Lascăr Zamfirescu. A urmat cursurile școlii primare și ale gimnaziului în Focșani, apoi a devenit elev al Liceului Matei Basarab din București. A absolvit cursurile liceului în 1876. În toamna aceluiași an, s-a înscris la cursurile Facultății de Drept a Universității București.

Încă din studenție, a fost pasionat de publicistică. În 1877, a debutat în publicația Ghimpele. În anul 1880, și-a luat licența în Drept. Imediat, a devenit magistrat stagiar la Judecătoria Hârșova, iar în 1881 a fost numit procuror la Târgoviște. Duiliu Zamfirescu a intrat în conflict cu ministrul Justiției, astfel că a demisionat din magistratură. A revenit la Focșani, unde a practicat avocatura. Nu a rămas prea mult timp în orașul copilăriei sale, pentru că, în 1883, a revenit în București, ca redactor al ziarului România liberă.

În anul 1885, a dat examen de admitere în diplomație și a fost angajat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. În 1888, a primit prima misiune în străinătate, ca secretar al Legației României la Roma. Acolo, Duiliu Zamfirescu a cunoscut-o pe viitoarea sa soție: Henriette Allievi, fiica unui senator și bancher italian. Au avut trei copii. Fiul cel mare, Alexandru, avea să devină diplomat, la fel ca și tatăl său. Duiliu Zamfirescu a rămas la Roma până în 1892, când a primit noi însărcinări diplomatice, la Atena, apoi la Bruxelles.

În anul 1898, a avut satisfacția de a deveni membru corespondent al Academiei Române. Cariera sa diplomatică a continuat, în anul 1906, când a devenit secretar general al Ministerului de Externe. În paralel, Duiliu Zamfirescu a continuat să scrie, iar în 1908 a devenit membru plin al Academiei Române. Un an mai târziu, în 1909, a primit cel mai înalt rang diplomatic al vremii, cel de ministru plenipotențiar și a fost numit reprezentant al României în Comisia Europeană a Dunării și în Comisia Mixtă a Prutului.

În anul 1916, a cunoscut tragedia refugiului în Moldova, iar apoi a fost trimis la Odesa, pentru a pregăti eventualul refugiu al administrației românești. A trăit acolo ororile revoluției bolșevice din 1917. Abia în 1918 a putut să revină la Iași, capitala de război a Regatului României.

După Primul Război Mondial, Duiliu Zamfirescu a intrat în politică. A fost ales senator de Putna, apoi a devenit ministru de Externe în cabinetul condus de viitorul mareșal Alexandru Averescu. De asemenea, Duiliu Zamfirescu a fost ales președinte al Camerei Deputaților.

A murit în 1922, la Agapia, din cauza unei afecțiuni hepatice. A rămas în memoria românilor datorită talentului său de romancier, cu opere literare precum Viața la țară sau Tănase Scatiu. Nepotul său de fiu, Lascăr Zamfirescu, a devenit coleg cu Regele Mihai I în Clasa Palatină.

 

(Sursa: Pagina de istorie)

Corina Enache

 

 

Articole asemănătoare

Infracțiuni la regimul rutier

Postat de - 16 martie, 2021 0
FacebookTwitterÎn acest sfârșit de săptămână polițiștii rutieri vâlceni au acționat pentru depistarea şi sancţionarea conducătorilor de autovehicule aflaţi sub influenţa…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *