Robert Achim, subprefectul județului Vâlcea: „Nu voi pune interesul individual mai presus de interesul general al oamenilor”

2102 0

Robert Achim, subprefectul județului Vâlcea, în vârstă de 38 ani, este din Călimănești, a absolvit Facultatea de Drept şi are un masterat de Dreptul Afacerilor, în cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.
Are o experiență de peste 13 ani în domeniul juridic. A fost consilier juridic în mai multe societăţi comerciale şi în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, printre activităţile sale numărându-se verificarea şi avizarea răspunsurilor la solicitările adresate instituţiei.

Consideră că digitalizarea, depolitizarea și profesionalizarea instituțiilor publice sunt acțiuni necesare pentru buna funcționare a acestora.

“Avem un program bun, asumat de coaliția de guvernare și este necesar să fie implementat, în mod eficient și în județul Vâlcea. Consider că digitalizarea, depolitizarea și profesionalizarea instituțiilor publice sunt acțiuni necesare pentru buna funcționare a acestora, în interesul cetățeanului. Instituția Prefectului va fi un bun exemplu de transparență și eficiență pentru instituțiile și autoritățile publice din județul nostru ”, declara Robert Achim la învestire.

Este căsătorit, are o familie frumoasă, doi copii, soția sa este cadru didactic. Și, dincolo de toate cele enumerate, ne-am dorit să aflăm cum este omul Robert Achim.

Este tânăr, ambițios, face față cu succes provocărilor funcției, iar seriozitatea și profesionalismul îl definesc. Și nici nu ar putea fi altfel, când faci echipă cu prefectul Sebastian Fârtat.

 Bună ziua, domnule subprefect. Sunteți numirea politică surpriză a ultimilor ani. Privită din afară, echipa prefect-subprefect pare, mai degrabă, una de tehnocrați, decât o echipă politică. Dumneavoastră cum vă vedeți în acest context?

Bună ziua, ce pot să vă spun este faptul că în exercitarea atribuțiilor mele, nu va avea relevanță afilierea politică a persoanelor cu care voi colabora sau voi intra în contact și că voi acționa în mod obiectiv, raportându-mă, în primul rând, la fapte. Spun asta, pentru că eu analizez persoanele, în special prin prisma faptelor lor.

Noi am parcurs CV-ul dumneavoastră și am constatat că aveți exprtiză în mai multe domenii, printre care și cel al administrației publice – restituirea proprietăților. V-a delegat prefectul aceste atribuții?

Prin Hotărârea de Guvern nr. 66/2021, o parte dintre atribuțiile subprefecților, printre care, cele privind activitatea de asigurare a secretariatului Comisiei Județene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor, practic, au fost transferate secretarului general al instituției, astfel că eu am atribuții doar în privința convocării ședințelor și am calitatea de membru al Comisiei. Desigur că, în măsura în care colegii din cadrul instituției vor aprecia că ar fi necesar un ajutor din partea mea în anumite spețe din materia restituirii proprietăților, cu siguranță le voi oferi sprijinul meu.

Vi s-au dat atribuții precise, ca subprefect?

Principalele mele atribuții privesc exercitarea – în numele prefectului – a conducerii serviciilor publice, mai exact, analizarea activității (și elaborarea de propuneri de îmbunătățire a activității) Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor și a Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte, precum și gestionarea și urmărirea măsurilor dispuse de către prefect, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și a hotărârilor luate de CJSU. De asemenea, am atribuții de verificare a documentației și eliberare a apostilei – conform Convenției de la Haga și exercitarea atribuțiilor rezultate, ca urmare a aplicării actelor normative cu caracter reparatoriu și convocarea, în ședințe lunare, a comisiilor care au ca obiect punerea în aplicare a acestor legi. La acestea se adaugă atribuțiile pe linie de prevenire a faptelor de corupție și alte atribuții cu privire la conducerea operativă a instituției prefectului.

Am stat de vorbă cu vâlceni interesați în probleme ce țin de Prefectura Vâlcea. Mulți se bucură că în eșaloanele unu și doi ale Prefecturii sunt acum oameni tineri, cu viziune, o pemieră a ultimilor 30 de ani, în acest județ. Vă simțiți pregătit pentru rezolvarea problemelor acestor oameni?

Pentru a se dezvolta, orice societate are nevoie, în primul rând, ca în funcțiile de conducere să aibă oameni cu viziune, nu doar asupra unor finalități, ci și asupra mijloacelor, prin care să ajungă la acele finalități. Apreciez că actuala conducere a instituției îndeplinește această condiție. În exercitarea funcțiilor ocupate până în prezent, am întâmpinat diverse situații, unele aparent fără soluții, însă prin voință și printr-o bună colaborare cu colegii, am reușit soluționarea unor situații dificile. Cetățenii județului nostru trebuie să știe că voi depune toate eforturile pentru soluționarea problemelor cu care aceștia se confruntă și intră în atribuțiile mele în calitate de subprefect.

Dacă veți descoperi ilegalități sau, să zicem, imprecizii ale aplicării legii, din mandatele precedente, le veți da publicității? Sau, cel puțin, veți acționa pentru îndreptarea acestora?

Dacă în cursul activității voi constata posibile ilegalități, în primul rând voi discuta cu domnul prefect, în scopul sesizării autorităților competente, pentru a face verificările necesare, conform prevederilor legale. În funcție de gravitatea situației, voi face public obiectul sesizării. Cu siguranță că, în limita atribuțiilor ce îmi revin, voi acționa pentru îndreptarea eventualelor probleme de respectare a legislației.

Familia dumneavoastră a fost de acord să vă dedicați acestei funcții, știut fiind că este consumatoare de timp, de timp liber chiar? Ați stat de vorbă cu ei înainte de spune Da, funcției de subprefect? Cum priviți rolul familiei în ecuația succesului?

Numirea mea s-a făcut într-un alt mod decât cel folosit de alte formațiuni politice, mai exact, în urma unui proces intern de selecție, deci, practic nu am fost în situația doar de a spune dacă sunt sau nu de acord să ocup această funcție, ci a presupus o pregătire prealabilă pentru o competiție internă cu alți colegi, în urma căreia am fost propus pentru ocuparea funcției de subprefect. Susținerea din partea familiei a fost și este esențială, iar petrecerea de timp cu familia, indiferent cât de mult sau puțin, mă ajută să am energia necesară în fiecare zi.

Domnule subprefect, ați crescut la țară sau la oraș? Dacă nu suntem indiscreți, ne puteți relata o secvență semnificativă din copilăria dumneavoastră?

Am crescut într-o zonă cu specific rural din orașul Călimănești, deci, la țară, iar cea mai mare parte din timpul meu se împărțea între activitatea școlară și munca în agricultură. Am multe amintiri din copilărie, dar voi vorbi despre două dintre ele.

Unul dintre vecini, avea un cireș de mai. Era primul care făcea cireșe, însă obișnuia să vândă cireșele la piață și nu ne lăsa să ne apropiem de cireșul lui. Așa că, împreună cu alți copii de pe stradă, seara ne furișam și ne urcam în cireș, să mâncam cireșe. Asta a fost până într-o zi, când vecinul respectiv ne-a prins, alertat de câteva clopote pe care le-a pus în cireș, după ce a aflat din ce cauză, cu trecerea fiecărei zile, avea tot mai puține cireșe.

Când eram copil, îmi doream mult să învăț să călăresc. Pe la vârsta de 12 ani, în timpul unei vacanțe, eram cu oile la păscut pe un izlaz, unde am observat mai mulți cai. Imediat m-am decis să prind unul dintre ei, pentru a-l călări. Cu greu am reușit să prind un cal și, după ce l-am dus într-un loc cu ceva diferență de nivel a terenului, am reușit să sar pe spatele lui. Am avut parte de aproximativ 100 metri de alergat în galop, după care am luat o căzătură serioasă. Am fost atât de entuziasmat de scurta călătorie, iar asta nu m-a făcut să renunț. Ulterior, am repetat experiența, iar după ce părinții mei au cumpărat un cal, adesea mergeam călare prin pădurile din zonă.

Care este cea mai mare provocare a dumneavoastră, în acest moment? Care sunt ambițiile personale pentru anii care vin?

Cea mai mare provocare o reprezintă rezolvarea problemelor a căror soluționare depinde cel puțin parțial de autoritățile publice locale. În privința ambițiilor personale, deocamdată singura mea preocupare este să-mi îndeplinesc, cât de bine posibil, atribuțiile pe care le am în funcția ocupată în prezent.

Cunoscând mai bine județul, din poziția în care sunteți azi, dumneavoastră și domnul prefect, Sebastian Fârtat, credeți că vă veți putea adresa vâlcenilor cu evaluări publice și propuneri? Pentru că noi, media vâlceană, observăm că vocile care se aud în județ vin din surse nu tocmai oneste, ba chiar din gura unor personaje compromise. Nu credeți că a venit timpul ca reprezentanții oneșți ai statului, ai guvernului, să își facă auzită vocea?

Voi aduce la cunoștința publică aspecte care țin de activitatea mea în calitate de subprefect al județului și cred că și domnul prefect va proceda în acest sens, pentru că este nevoie ca cetățenii să aibă informații obiective, atât cu privire la activitatea instituției prefectului, cât și cu privire la alte instituții și autorități publice din județ.

Ce nu ați face niciodată dumneavoastră, ca subprefect?

Nu voi pune interesul individual mai presus de interesul general al oamenilor.

 

Un interviu realizat de Mihaela Iliescu și Silviu Popescu

Articole asemănătoare

1 comentariu

  1. Domnule, sinteti, un colectiv, de exceptie, va felicit, Sarbatori Pascale fericite!….va urez cariera, in viitor,sintem mandrii toti romanii, in realizarea punctului activist in Romania de Maine.

    Reply

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *